Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kliver in i lilla kajutan

/
  • Glada inför framtiden. Barbro Berglund, näringslivssekreterare, Eva-Marie Bäcklund, Monica Olsson (S) och Mariana Femling från Länsstyrelsen Gävleborg.
  • Tipsinlämning, paketuthämtning, mediciner, bangolf eller mjukglass. Den lilla butiken med de många tjänsterna är populär bland Stockaborna.
  • Stefan Skoglund handlar ofta på Kajutan och lär fortsätta med det sedan butiken blev servicepunkt.

I fredags invigdes Nordanstigs första "servicepunkt", som inrättats på Kajutan livs i Stocka.

Annons

Försämrad service som kontanthantering riskerar utarma den levande landsbygd som finns kvar. I ett försök att hindra den negativa utvecklingen ger Nordanstigs kommun nu stöd till näringsidkare som kan erbjuda hemkörning, betaltjänster och liknande servicetjänster.

Idén kommer från Länsstyrelsen men bekostas av Nordanstigs kommun. Någon debatt om att ge kommunalt stöd till näringslivet var det inte tal om.

– Det blev aldrig någon stor diskussion i kommunstyrelsen. Det fanns ett förslag om nivån på ersättningen, men det höjde vi, säger Monica Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

För varje tjänst som näringsidkarna med servicepunkt kan erbjuda erhåller de 6 000 kronor av Nordanstigs kommun. Kajutan livs erbjuder sex tjänster och drar således in 36 000 kronor extra till kassan.

– Det är jättebra att få en ekonomisk ersättning för servicen man tillhandahåller. Både för mig och för byborna. Framför allt under vintern som kan vara svår, säger butiksägaren Eva-Marie Bäcklund.

Hon tog över butiken 2006 och har under de tio åren blivit mycket omtyckt bland byborna. Vid fredagens invigning slöt en stor skara kunder upp lagom till bandklippningen för att visa sitt stöd.

Stefan Skoglund hamnade mitt i firandet när han skulle hämta ut ett paket, en av alla tjänster som Lilla Kajutan tillhandahåller.

– Kajutan betyder mycket. Det är öppet från tidig morgon och man kan enkelt slinka förbi för en snabb frukost eller lunch. Om inte annat så är det här man träffar folk. säger Stefan Skoglund.

De församlade Stockaborna fick också en uppmaning med sig på vägen hem, från kommunstyrelsens ordförande:

– Vi hoppas att det här ska stärka köptroheten på orten. Det hjälper inte med att kommunen stödjer med pengar om inte byborna ställer upp, säger Monica Olsson.

Fler Servicepunkter ska inrättas i Ilsbo och Hassela.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

► Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

► Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons