Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen betalar fyra nya brandmän i Hassela

/
  • Kommunalrådet Monica Olssons första stora politiska arbetsseger. Pengar för en fulltalig utryckningsstyrka i Hassela bakas in i budgetramarna 2011, 2012, 2013 och 2014.

Räddningskåren i Hassela återgår till fem man i utryckning. Den är garanterad full styrka till och med år 2014.
Nordanstigs kommun täcker kostnaden för fyra deltidsbrandmän, det vill säga en i varje beredskapsgrupp.
– Vi har nått en bred politisk uppgörelse, säger ett lättat kommunalråd, Monica Olsson, (S).

Annons

Socialdemokraterna och Centerpartiet lämnade ett förslag som övrig i majoriteten anslöt sig till. På ett inkallat storgruppmöte ställde alla sig bakom, förklarar Monica Olsson som nu fått undan en skarpladdad mina.

Nordanstigs kommun får skjuta till 380 000 kronor per år. Under fyra månader, då högsäsong råder på det stora riskobjektet Hassela Ski Resort, finansieras den femte mannen via räddningsnämndens budget.

Vingklippningen av räddningstjänsten i Hassela blev den jobbigaste frågan under det första halvåret för kommunstyrelsens ordförande. Beslutet att gå ner till tre brandmän och en brandförman i jour är fattat i den gemensamma miljö - och räddningsnämnden för Hudiksvall och Nordanstig, Men ilskan riktas mot Nordanstigs politiker.

Med en man kort i gruppen är man förhindrad att gå in i en rökfylld byggnad för att rädda liv. Insatserna kräver också en utbildad brandförman på plats.

De stora arbetsplatsernas ägare deklarerar att man inte accepterar en väntetid på 25 - 30 minuter innan förstärkning anländer. Plyfa Plywood AB, har krävt en återgång till full räddningsstyrka.

Mer läsning

Annons