Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt vatten och avlopp i Sörfjärden

Statens va-nämnd har beslutat att Nordanstigs kommun ska inrätta ett verksamhetsområde för gemensamt vatten och avlopp i Sörfjärden.

Annons

Turerna kring ett gemensamt vatten- och avloppssystem i Sörfjärden har varit många. De inblandade parterna är överens om att många av de befintliga vatten- och avloppssystemen behöver förbättras. Först beslutade kommunfullmäktige i Nordanstig att införa kommunalt vatten och avlopp i Sörfjärden. Men efter massiva protester från fastighetsägare på orten valde kommunen att backa och låta fastighetsägarna i första hand komma på en gemensam lösning. Detta motsatte sig Länsstyrelsen i Gävleborg som tog beslut om att Nordanstig skulle inrätta en kommunal va-anläggning. Det beslutet överklagade kommunen till Statens va-nämnd under våren. Statens va-nämnd har nu i sin tur gett länsstyrelsen rätt och har meddelat att Nordanstigs kommun ska inrätta ett verksamhetsområde i Sörfjärden och erbjuda kommunalt vatten och avlopp.

– Beslutet var väl mer eller mindre väntat, säger Karl-Erik Nordlund från Ken-gruppen i Sörfjärden, en grupp som arbetar med va-frågan på orten.

– Vi hade hoppats på att våra argument skulle räcka. Som jag har tolkat beslutet kommer kommunen nu bli ansvarig för att inrätta ett verksamhetsområde, säger Thord Wannberg.

I Sörfjärden finns det idag drygt 280 fastigheter, majoriteten av dem är fritidsfastigheter. Vid en inventering år 2007 bedömdes att 91 fastigheter hade undermåliga enskilda avloppsanläggningar.

Kommunstyrelsens ledamöter fick information om beslutet under torsdagens kommunstyrelsemöte.

– Nu är vi tillbaka där vi började. Vi har inte hunnit diskutera hur vi kommer gå vidare nu. Men vi kommer få börja koppla in Nordanstigs Vatten och titta på projektering, säger Monica Olsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Den allmänna anläggningen för vatten- och avlopp ska vara färdigställd senast den 30 september 2016 enigt beslutet från Statens va-nämnd.

Mer läsning

Annons