Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koloniträdgård i Bergsjö

/

Under lördagen fick den burmesiska koloniträdgården besök av Nordanstigs naturskyddsförening.

Annons

– Vi har inte varit ut hit tidigare. Hudiksvall har ju en koloniträdgård men det är lite speciellt här, säger Sven Norman som är ordförande för naturskyddsföreningen i Nordanstig.

Koloniträdgården i Bergsjö drivs av tio familjer som kommer från Burma. De odlar örter och grönsaker för eget bruk på mark intill Kyrkbyån som de sedan använder i matlagningen.

– Vi tycker att det här med lokal odling är intressant så därför ville vi göra ett besök här för att se vad de gör, säger Sven Norman.

Ett tiotal medlemmar från naturskyddsföreningen deltog i besöket där även Kalle Wicksell från SFI, svenskundervisning för invandrare, fanns på plats.

– Jag är lärare på SFI och hade dem som elever. Deras största intresse var odling, så vi började leta efter en plats där de kunde vara, säger Kalle Wicksell.

Nu har koloniträdgården funnits i fyra år, och nytt för i år är att man också har byggt odlingsbäddar i träramar och ett växthus för de lite mer känsliga plantorna.

– Vi köper fröer från den thailändska affären eller så beställer vi fröer från Burma som skickas hit med post, säger Tin Thang som är en av dem som sköter trädgården.

Mer läsning

Annons