Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kö till bryggplats i Sörfjärden

/
  • Norr om bron över Gnarpsån äger kommunen mark, här skulle en flytbrygga kunna ligga och göra det möjligt för fler att få båtplats.
  • Karl Rune Lindberg och Toivo Thideman hoppas kommunen kan och vill medverka till fler båtplatser i Sörfjärden.

Hamnföreningen i Sörfjärden har de senaste åren sett antalet fritidsbåtar öka dramatiskt. All den mark föreningen äger är nu bokad. Ett dilemma, menar föreningen, och får medhåll av Stig Eng, som nu vill träffa föreningen och diskutera framtiden, bryggor och LIS-områden.

Annons

– Vi äger mark längs båda sidor Gnarpsån, upp till bron, men all mark som är tillgänglig är slut, säger hamnföreningens ordförande, Karl Rune Lindberg.

Han och styrelsekollegan Toivo Thideman är bekymrade. I nuläget finns en kölista på elva personer.

– Många fler vill ha bryggplats, men när vi säger att det är mer än tio före vill de inte bli uppsatta, berättar de bekymrat.

– Kan kommunen upplåta mark och vara med och finansiera en brygga skulle fler få plats. Tillsammans kan vi dra åt samma håll.

Karl Rune Lindberg och Toivo Thideman är båda bofasta i Sörfjärden, och vill att fiskeläget ska behålla sin prägel.

– På andra platser har sjöbodar fått balkonger och paraboler. Så vill vi inte ha det. Och vi kan inte lösa va-frågan om sjöbodarna blir sommarhus. Däremot måste man få bygga bryggor i anslutning till sin mark, eller där hamnföreningen anvisat.

Gistvallarna har fått nya giststockar, delvis för att undvika bilparkering. På marken växer unik flora. Hamnföreningen har bekostat giststockarna. Det finns ytterligare renoveringsbehov. Piren, byggd på 1930-talet av fiskarna i Sörfjärden, vittrar sönder - i synnerhet efter hårda vintrar.

– Stenar lossnar och faller ner. Görs inget finns piren snart inte kvar och då slammar åns inlopp igen. Borta vid Klasviken har ena piren försvunnit och den andra faller också samman. Det kan bli likadant här. Och repareras piren kan det bli ytterligare ett par båtplatser.

– Kommunen planerar LIS-områden här. Då måste man se till helheten. Vi vill gärna diskutera detta, därför har vi skickat in en skrivelse.

Kommunen har köpt 93 hektar mark från Holmen skog, för etablering av tre LIS-områden, landsbygdsutveckling i strandnära område. Kommunalrådet Stig Eng (C), förstår dilemmat med båtplatser.

– I Sörfjärden finns två av de LIS-områden vi jobbar med. När vi pratat om den norra delen har vi sagt att vi ska försöka utveckla båtplatser, och även gästbryggor. För, vad ska man med fritidshus vid havet om man inte kan ha en båt?

Stig Eng sitter i utvecklingsutskottet, som planlägger LIS-områdena, och han lovar direkt att ta sig an frågan.

– Klart vi måste titta extra på detta, både piren och båtplatserna. Äger kommunen lämplig mark kan vi vara med på den delen, men vill man ha en brygga måste man vara beredd att vara med och finansiera. Vi får ta ett initiativ i utskottet och åka till Sörfjärden och träffa hamnföreningen och hitta en lösning.

Mer läsning

Annons