Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna fick teaterstipendium till New York

/
  • Johanna Berg, här med sitt stipendiepapper, är tillbaka vid platsen för hennes första föreställning, Bergsjögården, där hon spelade i pjäsen Beowulf som 13-åring.

Precis hemkommen från sitt livs äventyr i drömfabriken Hollywood, där hon tävlat i konsten att framträda, kan Johanna Berg från Älvsund, glädjas åt att hon var en av de få som gjorde så bra ifrån sig att hon fick ett eftertraktat teaterstipendium på tio tusen dollar.

Annons

I knappt två veckors tid har 18-åriga Johanna Berg varit i Los Angeles för att - tillsammans med 1 200 andra skådespelartalanger från ett 50-tal olika länder - tävla i konsten att framträda. Det var tävlingen World Championship of Performing Arts, som gick av stapeln på det lyxiga Hollywoodhotellet Westin Bonaventure.

Tre olika nummer, alla skrivna av henne själv, hade Johanna tränat in och tävlade med, och det gick med sådan bravur att hon var en av dem som togs ut för att få presentera sig mer ingående för ett antal film- och teateragenter. Den sista dagen var det dags för stipendieutdelningar, där bland annat sju sommarstipendier och sju ettåriga stipendier till New York Conservatory for Dramatic Arts, skulle delas ut. Och även om skolans företrädare var en av de agenter, som hon hade fått presentera sig närmare för, var det inget som Johanna vågade hoppas på.

- När vi satt där i den där gigantiska salen, efter en fantastisk tid med spännande föreläsningar, möten och uppträdanden, var stämningen helt magisk. Men jag kunde aldrig tro att jag skulle ha chansen att få ett av de där stipendierna. Så när mitt namn ropades upp som en av de tävlande, som skulle få ett stipendium för att studera ett år på skolan, började jag bara storgråta, berättar hon, men nu med ett enormt leende!

I höst startar hon sitt sista år på Stockholms estetiska gymnasium i Liljeholmen, och efter studenten därifrån är tanken att hon sätter sig på första bästa plan över Atlanten för att sedan börja sina teaterstudier på New York Conservatory for Dramatic Arts.

Mer läsning

Annons