Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättendal får ännu ett asylboende – Älvstagården har tecknat avtal på 43 platser

/
  • Lars Ulander har tecknat avtal med Älvstagården om flyktingmottagande.

Från och med 7 mars har Migrationsverket ett avtal med Älvstagårdens ägare om boende för asylsökande i tio campingstugor.

Annons

– Vi har i vår upphandling nummer 14 tecknat avtal med Älvstagårdens ägare. De lade anbud på 50 platser, men det blir 43 platser i tio stugor, från 7 mars, säger Lars Ulander, enhetschef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn.

– Jag besiktade stugorna i tisdags. Varje stuga har två sovrum, vi räknar fyra personer per stuga. Det finns trinettkök så det blir självhushåll.

Vilka ska bo där?

– Detta är tänkt som familjeplatser.

Kan asylsökande på Fröstuna komma att flyttas till Älvstagården?

– Det kan bli så. Vi avser att tömma kommunala evakueringsboenden i första hand och frigöra platser. Men vi vill fortsätta samarbeta med Nordanstigs kommun, det har fungerat så bra. Nordanstigs kommun har sökt nytt bygglov för att fortsätta driva Fröstuna som evakueringsboende – i stället för som skola, som det var tidigare. Blir det klart avser vi att fortsätta nyttja Fröstuna minst till 30 juni.

Men det är inte många kvar där?

– Just nu färre än 30 och det minskar. Men: det finns en lucka i lagstiftningen vecka 27 och 28, då görs inga id-kontroller. Då kan ett antal asylsökande komma, som kan behöva placeras. Vi vet inte om det blir så, det är mycket om och men kring detta.

Hur är läget med ensamkommande?

– Där kommer också färre nu. Men socialtjänsterna hänger inte med, så vi från Migrationsverket ska ha en träff med socialtjänsterna i alla Gävleborgskommuner den 8 mars, och diskutera ensamkommande.

Och när börjar asylsökande komma till Älvstagården?

– Jag har inget datum i nuläget. Det kan bli så att de första kommer på måndag, men, jag vet inte.

Älvstagården AB ägs av Sven-Erik Nilsson, men det nu aktuella boendet ska drivas av Anita Näsberg. Hon säger att hon inte vill prata med media om några detaljer kring boendet förrän alla papper är påskrivna, och hon kommer dessutom att bjuda in Jättendalsbor och andra till ett informationsmöte den 3 april.

– Det är viktigt att alla får samma information vid samma tillfälle. Projektet är större än att bara ta emot flyktingfamiljer. Jag har jobbat med integration tidigare och vill att integrationsfrågan ska vara i fokus, säger Anita Näsberg, som understryker att närboende ska involveras.

– Vi kommer att behöva Jättendalsborna för att det här ska bli bra. Människor behöver andra människor, och det ska bli olika aktiviteter där vi hoppas Jättendalsborna ska vilja vara delaktiga.

Mer läsning

Annons