Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag uppdaterar dem som vill veta mer"

/
  • Fröstunas gymnastiksal, till höger på bilden, blir nu förläggning för 20-30 personer som väntar på att få göra asylansökan.
  • Bente Sandström lovar att löpande informera närboende om vad som händer kring asylboendet på Fröstuna skola.

På söndagskvällen hölls ett möte i Jättendal, på IOGT-gården, för att informera om de asylsökande som på tisdagen väntas anlända.
– Det var god stämning, och bra åsikter, säger Bente Sandström.

Annons

På tisdag morgon ska allt stå klart för att öppna gymnastiksalen på Fröstuna skola, Jättendal , för att ta emot 20–30 flyktingar. Det är Migrationsverket som begärt att Nordanstigs kommun ska gå ta emot flyktingar som kommer till Sverige, i väntan på att Verket ska kunna ta hand om personernas asylansökningar.

Under måndagen pågår förberedelser hela dagen, bland annat har lokalerna städats, brandsyn har gjorts, Nordanstigs kommuns kost- och städavdelning har involverats för att det ska finnas möjligheter att servera måltider, och personal har anställts.

– På måndagseftermiddagen ska vi få hit sängar, vi har tagit in Benefact (ett av Nordanstigs sociala företag) för att skruva ihop dem. I kväll ska vi ha ett möte med den personal som ska anställas, säger Bente Sandström, chef för kommunens integrations- och arbetsmarknadsenhet.

Hon höll på söndagskvällen ett informationsmöte i Jättendal, tillsammans med kommunalrådet Monica Olsson, (S), kvalitetssamordnare Torbjörn Brandt samt Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket i Söderhamn.

Ett 60-tal personer kom till IOGT-gården för att ta del av vad som är på gång, men många av frågorna som ställdes går inte att besvara i nuläget:

– Det var god stämning och bra åsikter, men frågor om vilka som kommer, hur länge de ska stanna och hur länge gymnastiksalen ska användas för det här ändamålet kan vi inte svara på just nu.

Många funderingar gällde föreningarna, som använder skolområdet för olika aktiviteter. Tills vidare kommer de som tränat i gymnastiksalen att få använda räddningstjänstens lokaler i Jättendal, och vad gäller nästa års Jordgubbslopp har Bente Sandström inga svar:

– Om vi fortfarande använder gymnastiksalen då har vi sagt att vi får lösa alla sådana frågor. Vi har aldrig varit med om en sådan här situation tidigare.

Vid mötet ville flera närboende få veta mer om vad som händer, vilket Bente Sandström har förståelse för:

– Jag har sagt att jag uppdaterar de närboende som vill veta mer, jag kan mejla ut den information jag har om man skickar ett mejl till mig och talar om sin mejladress. I nuläget har jag några stycken som hört av sig, på en lista.

Bente Sandström nås på e-postadressen: bente.sandstrom@nordanstig.se

Mer läsning

Annons