Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skulle vara glad att jag har tak över huvudet"

/

Daniel Enberg tar emot i en gammal husvagn som står uppställd på kompisens tomt. Här har han bott i en månad. Han är besviken på att han inte får någon hjälp av kommunen.

Annons

– Nu blir det kallare och kallare och matförrådet sinar. Jag har svårt att sova och mår dåligt. Och sedan säger de att det inte finns några hemlösa i Nordanstig, säger han.

Daniel Enberg är arbetslös sedan september då det tillfälliga jobbet som vaktmästare tog slut. Efter separationen med exflickvännen har han ingenstans att ta vägen. En gammal skuld som ligger och tickar hos kronofogden och pengar till hyran har han inte heller.

När han sökte försörjningsstöd hos kommunen för att få hjälp med hyra, mat och hygienartiklar, blev det nej.

– De sade att var och en har ansvar för sin ekonomi och att jag borde ha sparat mer från den senaste lönen. De sade att jag skulle vara glad att jag har tak över huvudet. Det är för jävligt, trots att de vet om min situation, säger han.

När Daniel blev nekad matcheck från kommunen blev han desperat och hörde av sig till en präst i kommunen som hjälpte honom att handla en matkasse.

– Det kändes inte bra, men jag visste inte vad jag skulle göra. Det känns som om man går och tigger med kepsen i handen, säger han.

Att sköta kontakten med arbetsförmedlingen är svårt utan inkomst. Daniel har missat flera av sina inbokade möten.

– Det är omöjligt, jag har inte råd att åka in dit.

Husvagnen kom som en sista utväg, den får han hyra av en kompis bror. För att betala hyra för husvagnen tvingades Daniel låna pengar av en annan kompis.

– Räddningen är snälla vänner omkring mig, men det känns inte bra att vara beroende av andra. Jag vill göra rätt för mig. Jag hoppas på en helomvändning, säger han.

Mer läsning

Annons