Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Irriterade Gnarpsbor vill få X-trafik att lyssna: "Ni tar inte till er någon kritik"

/
  • Trafikplanerare Richard Sjöqvist berättade att 40 hållplatser försvunnit mellan Hudiksvall och Sundsvall då busslinjerna förändrats.

Dryga dussinet Nordanstigsbor var tydliga med sina åsikter, då två representanter från X-trafikrepresentanter tagit bussen till Gnarp för att prata kollektivtrafik.

Annons

Diskussionsvågorna har svallat sedan X-trafik förändrade linje 29 . Resenärer norr om Gnarp tvingas ta egen bil till centralt belägna hållplatser och får lägga mer tid på pendlandet, om det ens är möjligt att fortsätta åka kollektivt till platser man pendlat till i över 30 år.

Detta blev den stora frågan då X-trafiks trafikutvecklingschef Andreas Eriksson och trafikplanerare Richard Sjöqvist kom till Gnarp . Sedan kommunalrådet Monica Olsson, (S), hälsat välkomna, redogjordes det för tankegångarna bakom förändrade turer. Anledningen är att det i princip inte är försvarbart att låta både tåg, snabbuss och buss 29 trafikera sträckan Gnarp–Sundsvall vid samma tidpunkt. Dessutom vill man locka fler att ställa bilen och åka kollektivt. Att då minska antalet hållplatser på sträckan Hudiksvall–Sundsvall med 40 (för att få en snabbare resa) samt köpa dubbeldäckare, kan bidra. Enskilda individer kan inte längre få behålla "sin" hållplats eftersom resandet med buss 29 successivt minskat. Resande får nu anpassa sig efter förändringen, anser länstrafiken.

Gnarpsbon Karin Kämsby tillhör en facebookgrupp med över 140 personer som ogillar förändringen, och hon anser inte resonemanget rimligt:

– Ni tar inte till er någon kritik, ni hänvisar till enskilda individer. Ni försvårar för människor i landsbygd och tänker bara på dem på större orter, sa Karin Kämsby, som påpekade att det är både dyrare och krångligare att pendla norrut från Gnarp, till exempelvis Svartvik eller Njurunda. Men där fick varken hon eller andra några löften om förändring.

Ett förslag om att snabbussen kan stoppa vid Myre, där en buss skulle kunna gå till Sundsvall, kom från en åhörare, något Monica Olsson ska ta med sig till Sundsvallsregionen och Region Gävleborg, eftersom pendlande – även över länsgränsen – är en förutsättning för att fler ska bosätta sig i Nordanstig.

En annan åhörarröst undrade om en buss Hassela–Sundsvall diskuteras, men där var båda länstrafiksrepresentanterna eniga: underlaget är för litet.

Anders Engström, Gnapsbo och aktiv inom S-politiken, vill nu se ett lösningsfokuserat arbete för att möjliggöra att fler kan pendla till och från Nordanstig, och duon från X-trafik – som tackade för ris och ros – lovade att begrunda de åsikter som framförts, innan de steg på buss 29 och åkte söderut.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons