Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Interaktivt webbparaply äntligen på gång

I fjol avslutades det tvååriga Nordanstigsprojektet Hälsinglands Medeltid. På hemsidan, som ännu finns kvar, hänvisas till en annan sida - som dock inte existerar.

Annons

Förklaringen är att föreningen Historiska Hälsinglands planerade "webbparaply" för kulturaktörer, som skulle varit i gång i början av året, försenats. Owe Norberg, ordförande och till vardags museichef i Ljusdal, hoppas emellertid hinna få en första version klar till sommaren. Men det återstår en del administrativt arbete.

– Vi skulle blivit en ekonomisk förening, men årsmötet beslutade att vi skulle jobba ideellt, och nu har vi kontaktat skatteverket för att få ett organisationsnummer, för utan ett sådant finns man ju inte. Och innan vi fått det kan vi inte gå vidare,

Parallellt med arbetet att få alla papper på plats, pågår uppbyggnaden av det som blir själva meningen med föreningen: en interaktiv hemsida för kulturintresserade som vill besöka kulturanknutna evenemang och arrangemang i Hälsingland.

– Sidan byggs utifrån ett nytt tänkesätt, föreningen ska inte själv ägna sig åt programverksamhet, det kan andra göra. Man ska inte uppfinna hjulet gång på gång, då blir det bara snett och skevt och tappar luft. Här ska medlemmarna ansvara för att information läggs ut och uppdateras, och jag hoppas alla som hade arrangemang på Hälsinglands Medeltid ska finnas med. Här ska finnas utrymme för alla som aktivt brukar det gemensamma kulturarvet.

Samarbete ska ske med Hälsinglands Turism, och från Leader Hälsingland hoppas föreningen få EU-medel som underlättar finansiering.

– Dagens turister vill inte köpa färdiga paket när de reser. Vi blir ett skyltfönster, eller en scen, för det gemensamma kulturarvet, där man själv bokar och sätter samman sitt paket.

Mer läsning

Annons