Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget görs åt unikt magasin

/
  • Den snöfria tiden av året syns det tydligt att såväl väggar som tak behöver åtgärdas.

Trots att frågan väcktes för drygt sex år sedan, har ännu inga åtgärder vidtagits för att rädda det 240 år gamla sädesmagasinet vid Gnarps Masugn.

Annons

Året var 1772, och missväxten hade slagit till i Gnarps Masugn, mat fick köpas utifrån. Ett magasin där spannmål och annat kunde förvaras byggdes - en av få byggnader som minner om bruksepoken.

För snart sex år sedan upptäckte Sven Norman att det stod illa till med det tre våningar höga huset. Han kontaktade kommunen, som äger magasinet, men hittills har inget hänt för att rädda byggnaden.

– Takpannor har fallit från taket, i nederkant är träet förstört, säger Sven Norman, som anser att kommunen mer borde värna sina historiska byggnader.

Thord Wannberg, tidigare kommunchef och teknisk handläggare, bekräftar att det finns en plan:

– Nordanstigs Bostäder har gjort en kalkyl på vad det skulle kosta att byta ett timmervarv, det handlar om cirka 100 000 kronor.

Kommunalrådet Stig Eng, (C), instämmer i att något måste göras:

– Det stora bekymret är ju taket, att lägga tillrätta takpannorna kan ju inte vara så svårt, och att få dit en ränna, men Timmervarvet kräver mer planering. Det är klart vi måste åtgärda det här. Den här byggnaden är unik i Nordanstig.

Mer läsning

Annons