Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mer flyktingverksamhet på Älvstagården: "Jag vill vara ledig"

Sedan Migrationsverket tömt flyktingboendet på Älvstagården, Jättendal, är det inte längre aktuellt med ytterligare boende där.

Annons

– Jag har provat att driva ett flyktingboende och jag vill inte fortsätta med det. Helst vill jag sälja anläggningen, säger Sven-Erik Nilsson som äger och driver Ävstagårdens konferensanläggning i Jättendal.

Älvstagårdens stugby ska inte längre användas som asylboende på ägarens initiativ.

Läs mer: Älvstagårdens asylboende: "Det handlar om integration"

Det var i mars i år som stugbyn i Älvsta omvandlade till asylboende medan konferensverksamheten drev vidare som tidigare av Sven-Erik Nilsson. Nu håller Migrationsverket på att avveckla sin del av hyresavtalet och det som återstår är besiktning och eventuellt återställande av stugornas utrustning.

De boende flyttades, i vissa fall med kort varsel för familjerna till boenden som Migrationsverket tecknat ramavtal med, så som det privat drivna Njutångersgården eller det kommunala boendet i Hassela.

Läs mer: Logdans på Älvstagården

– Migrationsverket ska avveckla 11 000 platser som de har hyrt och då blir ett korttidskontrakt som det jag hade, ett av de första som ryker, säger Sven-Erik Nilsson.

Men även om Migrationsverket skulle vilja teckna nytt avtal med honom så avböjer Sven-Erik Nilsson. Han bor i en fastighet på anläggningen. Han driver konferensverksamheten ensam och söker efter köpare som vill ta över.

Läs mer: Älvstagården ska säljas

– Jag vill inte sitta fast på det sätt som du gör när du bor intill asylboendet, du blir något av en socialarbetare. Jag vill vara ledig, säger Sven-Erik Nilsson

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons