Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga överraskningar för arkeologen

/
  • – Slagglagret har sannolikt lagts dit vid ett och samma tillfälle, säger Ola Nilsson.
  • I botten av det nu öppnade schaktet, där slagg täcker sidorna, ligger havssand.

Arkeolog Ola Nilsson är i Sörfjärden för att göra arkeologiska undersökningar i samband med att det grävs för vatten och avlopp. Men få överraskningar döljs under ytan.

Annons

Grävarbetena för att få va-ledningsnät på plats har pågått drygt två månader . När nu ledningar ska dras fram under vägen och Gnarpsån, är arkeolog Ola Nilsson, på uppdrag av länsstyrelsen, på plats för att göra en arkeologisk kartläggning. Sammanlagt ska fyra olika platser undersökas.

På tisdagen inledde han sitt arbete, av området kring masugnen och herrgården. Ett första kvadratiskt schakt öppnades intill herrgårdsbyggnaden, ungefär 1,5 meter djupt, ner till det sandlager som tidigare var havsbotten. På den aktuella platsen fanns en trädgård med rabatter och några fruktträd för cirka 100 år sedan, men några oväntade fynd gjordes inte.

– Det mesta är slagg, av samma typ som i slaggvarpet nere vid masugnen. Det är litet överraskande att det är ett så tjockt slagglager, fast ändå inte. Syftet är att jämna ut markområdet, och allt har lagts dit vid ett och samma tillfälle. Det är bara ett tunt lager jord ovanpå slaggen, så man har knappast odlat potatis eller annat som kräver djupare lager av matjord.

Har du hittat något mer i slaggen?

– Slagg är i sig en avfallsprodukt efter järnproduktionen, i den har man slängt matavfall och annat. Jag har hittat några benrester, troligtvis gris, några porslinsbitar från 18- eller 1900-tal, en trasig handblåst glasflaska, kanske från 1700-tal, och tegel, både tegelsten och taktegel, samt litet keramik, en slags modern "kökkenmödding", typiskt avfall.

– Bilden av platsen förändras inte, men vi får litet mer inblick i hur man faktiskt har jobbat, säger Ola Nilsson, som inte funnit några spår av att området varit bebott innan järnframställningsepoken.

– Just här finns i alla fall inga rester av husgrunder eller annat.

Mer läsning