Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga kustnära bryggpengar

Bryggor som skulle skapa Kustnära mötesplatser i Nordanstigs kommun fick nej till EU-bidrag då projektet nyligen behandlades.

Annons

I ett projekt kallat Kustnära mötesplatser, som ska utveckla södra Norrlands kustland, har Gävle, Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstig samarbetat i bryggprojektet Destination Jungfrukusten etapp 1, brygganläggningar”.

– Främst ska de som vill lära känna sin egen kust men inte har tillgång till båt få bättre möjligheter, så brygganläggningarna skulle byggas där en båtlinje kan gå och det behöv angöringsbrygga, berättar Thord Wannberg, som representerat Nordanstig i projektet.

Visionen om någon slags båtlinje, liknande världsberömda norska Hurtigruten, har inte varit långt borta.

– Jo, de tankarna har funnits med och diskuterats, bekräftar Per Granström, ekolog, Gävle Kommun, som beklagar att inte EG:s strukturfondsprogram beviljade Gävleborgskommunernas ansökan.

– Tyvärr fick vi inga pengar, men tankarna kommer att dyka upp i samma form eller i utvecklad form framöver. Ambitionen finns kvar, liksom samarbetet regionalt, och naturligtvis ska vi arbeta för att projektet i någon form blir genomfört.

Projektet kustnära mötesplatser, etapp 1 avslutas sista augusti. Bryggprojektet och andra projekt inom visionen för kustutveckling fortsätter nu inom ramen för ett nytt projekt Kustnära mötesplatser –Nu kör vi, i samarbete med Region Gävleborg.

– Där ska vi vidareutveckla det regionala samarbetet samt de lokala, regionala och nationella nätverk vi byggt upp för att målen i strategin ska kunna uppnås, hoppas Per Granström, och Thord Wannberg är positiv till fler gemensamma projekt:

– När man söker EU-pengar numera kan inte varje kommun söka för sig, det krävs ett regionalt samarbete, och det är definitivt lättare att få pengar i större fonderna om man kan samarbeta mellan kommunerna.

Mer läsning

Annons