Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilsboskolan kunde inte undervisa sexor

/
  • Ilsboeleverna och övriga sjätteklassare går från i höst i sidoskolbyggnaden i daligt tal kallad Villan.

Ilsboskolan hade inte resurser att ge eleverna i årskurs 6 undervisning med kvalité i samtliga ämnen.

Förvaltningschefen och utbildningsnämnden lägger korten på bordet och förklarar varför sexorna bussas varje skoldag till Bergsjöskolan.

Annons

Svaret har avkrävts av föräldrar och andra Ilsbobor som står bakom den nybildade intressegruppen "Framtidsskolan Ilsbo 2020.

Det var i början av oktober i år som man lämnade in ett antal frågor till nämnden. Ingångsfrågan om motiven bakom flytten till skolbygganden Villan i Bergsjö har ställts flera gånger tidigare. Svaren har varierat beroende på vem som tillfrågats. Därför vill gruppen veta den verkliga anledningen.

Tidigare sexor på Ilsboskolan har visat brister i kunskaperna i kemi, fysik och teknik. På Bergsjöskolan kunde eleverna i årskurs 6 dessutom undervisas i moderna språk och hemkunskap. Varken kemi - eller hemkunskapssal finns i Ilsbo.

Lärare med den adekvata utbildning som behövs gick inte att uppbringa på Ilsboskolan understryker ledning och beslutsfattande politiker

Ilsbo och Hassela är de enda grundskolorna som fått släppa ifrån sig sexorna. Om inte det blivit en utbredd proteststorm hade man gått ännu ett steg och beslutat att flytta över årskurserna 4 och 5.

Frågeställarna undrar vilka skolor som fortfarande är kompletta F - 6 och får svaret Bergsjö, Bringsta i Harmånger, Gnarpsskolan och Fröstuna i Jättendal. Att sexorna behölls på dessa skolor berodde på att elevtalet var större där.

Då utbildningsnämnden bemöter kritiken från Ilsbo påpekas att eleverna i årskurs 6 i Gnarp och Jättendal en eller två dagar i veckan åker till Harmånger. Det gäller undervisning i ämnen där utrustade salar saknas i hemmaskolan. Och samtidigt få tillgång till behöriga pedagoger.

Framtidsskolan Ilsbo vill också se en handlingsplan för att resultaten ska höjas på högstadiet i Bergsjö dit Ilsbosexorna går om de väljer Nordanstigs kommunala skola.

– Vi vill vara säkra på att våra barn kommer till en skolmiljö med goda möjligheter till inlärning och kunskaper, betonar Ilsbogruppen.

Mer läsning

Annons