Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hönsägare åtalas för dålig djurhållning

Ägaren till det nu nedlagda hönseriet vid Årskogen i Gnarp, åtalas för brott mot djurskyddslagen.

Annons

Länsstyrelsen menar att han mellan sommaren 2009 och maj 2010 ska ha behandlat sina 5 000 höns så dåligt att de beslutade att avliva dem inom några dagar. Benjamin Matsson själv nekar till brott.

Enligt en kontroll gjord av länsstyrelsen har Matsson gjort sig skyldig till dålig djurhållning på flera punkter och det är nu utifrån dem som han åtalas för brott mot djurskyddslagen. Länsstyrelsens veterinär påpekade vid kontrollen att Benjamin Matsson utsatt sina djur för lidande med bland annat bristande tillsyn, renhållning och ventilation. De hade också anmärkningar på att han inte gett sjuka djur nödvändig vård eller alternativt avlivat dem.

Länsstyrelsen ansåg att hönsen var så dåligt skötta vid kontrollen att de beslutade att avliva de 5 000 hönorna inom några dagar. Matsson tog då dit sin egen veterinär som lade fram en annan bild av situationen.

– Jag har veterinärintyg men det lyssnar de inte på. Han har 30 års erfarenhet, men det spelar visst ingen roll, de lyssnar ändå bara på sin egen veterinär, säger Benjamin Matsson. .

Alla de punkter som länsstyrelsen tagit upp ingår i djurskyddslagstiftningen. Brott mot lagen kan leda till allt från böter till fängelse i högst två år.

Mer läsning

Annons