Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon lär ut hjärt- och lungräddning av spädbarn: "Superviktigt att kunna"

På BVC i Harmånger får nyblivna föräldrar lära sig hjärt- och lungräddning av barn under 1 år. – Det är superviktigt att man kan det här. Det skiljer sig från hur man gör på äldre barn och vuxna, säger Kristina Karlsson.

Annons

Inte alla föräldrautbildningar erbjuder en kurs i hjärt-och lungräddning av bebisar, då det krävs en utbildad instruktör. Kristina Karlsson, BVC-sköterska i Harmånger, valde själv att utbilda sig, för föräldrarnas skull.

– Ja faktiskt så var det på grund av att föräldrar efterfrågade det som jag kände att jag ville utbilda mig och bli en riktig instruktör. Generellt sett så kanske inte alla BVC-sköterskor utbildar sig till instruktörer, säger hon.

Under träffen med föräldrarna går de tillsammans igenom steg för steg hur man går till väga när man hittar ett barn som är till synes livlöst, med fokus på HRL och luftvägsstopp.

– Det är viktigt att veta vad man ska göra och få föräldrarna att våga göra det. Forskning visar att man är så rädd för att göra fel när det kommer till det lilla barnet, och det vill jag motverka, säger Kristina Karlsson.

Hjärtstopp är ovanligt hos små barn, det vanligare är syrebrist. 90 procent av hjärtstoppen beror just på syrebrist, berättar Kristina Karlsson.

Johanna Eriksson och Anton Karlsson övar hjärt- och lungräddning.

– Luftvägarna är trängre på barn än vuxna och det är lättare att de blir täppt. De har även en stor tunga jämfört med utrymmet i munhålan, så om tungan faller bak kan det helt blockera luftvägarna.

På vuxna lär man sig att luta huvudet bakåt för att ge fri väg i luftstrupen, men på små barn stämmer inte den regeln, berättar Kristina Karlsson. Ett spädbarns luftstrupe är mjukare vilket i stället kan få luftvägarna att täppas igen. På små barn ska man därför hålla ett ganska neutralt huvudläge.

– Sen börjar man med inblåsningar på det lilla barnet för att de är mer känsliga för syrebrist än vuxna. När man gör inblås ska man täcka både barnets näsa och mun med sin egen mun. Så blåser man bara in den luften man har i sin mun. Varje inblåsning ska ta drygt en sekund.

Om barnet efter inblås fortfarande inte visar livtecken, blir man tvungen att göra kompressioner. Men även där skiljer det sig i utförandet om barnet är under ett år. Med rak arm placerar man två fingrar i armhålan och drar dem upp till mitten av bröstkorgen.

– Bröstbensspetsen är belägen framför levern som sticker ut under revbensbågen, så den ligger ganska oskyddad på det lilla barnet. Därför är det jätteviktigt när man gör kompressioner att man inte trycker på spetsen, då riskerar man att skada levern.

Under de 30 kompressionerna och två inblåsen är det är viktigt att hålla takten, och för att göra det enklare kan man sjunga.

– Staying alive eller Här kommer pippi Långstrump, har precis den takten som man ska hålla när man ger kompressionerna, säger Kristina Karlsson.

Kursen uppskattas av de närvarande föräldrarna.

– Det är jättebra, det är jätteviktigt att få lära sig. Man vet aldrig var och när det händer. Jag har aldrig gjort det tidigare och själva tanken är jätteläskig, säger Alexandra Lindgren.

– Det känns lite läskigt men jag tror att det är bra att få öva på små dockor. Det känns viktigt att veta nu när man är hemma hela dagarna själv med sitt barn. När man har gjort det så sitter det där inne om det skulle hända, säger Tora Lång.

Mer läsning