Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hollywood beställde bilder av Hasselakonstnär

/
  • Jonas Pettersson är skåningen som flyttade till Hassela med sin familj 2006. Han kombinerar konstnärskapet med sitt civila yrke som systemvetare/programmerare på distans hos ett Helsingborgsföretag.
  • I motiven döljer sig  intryck både  från Skåneslätten och hälsingska topografin.

Det samtalet glömmer han aldrig.

Akvarellmålaren Jonas Pettersson i Ölsjön utanför Hassela fick en beställning från filmbolaget Fox Entertainment Group.

Annons

De köpte hans bilder till dekor i en kommande amerikansk kriminalfilm byggd på Stieg Larssons "Millenium" - trilogi.

– Jag blev något paff när en kvinna från svenska produktionsbolaget ringde och förhörde sig om min målningar. Hon sa att de fastnat för mina nordiskt svala landskapsbilder.

De hade googlat på internet i jakten på bilder och hamnat på Jonas Petterssons hemsida. Där lägger han ut smakprov ur sin produktion.

– Jag fick beskedet att de var intresserade och sände en fil med bilder. I det läget hade jag inga som helst förhoppningar. Trodde jag var en i mängden som tillfrågats, berättar Jonas Pettersson.

Döm om hans förvåning när den svenska inköparen återkom och ville göra en affär. Långfilmens demonregissör David Fincher som alltid har sista ordet godkände Jonas Petterssons bilder. Ett tiotal skulle utgöra väggdekor när inomhusscener spelas in i sjukhusmiljö.

Nu var goda råd dyra. Han behövde någon som snabbt kunde trycka de avfotograferade målningarna i begärd storlek.

Av en händelse kom han i förbindelse med Kristina och Lasse Gardin på företaget Gradin Text och bild i Bergsjö. De ställde upp och effektuerade beställningen.

– Jag säljer ju mest min konst via utställningar och gallerier. Att förhandla med en köpare av den här digniteten var jag inte van vid. Jag blir inte rik på kuppen men får ju lite oväntad draghjälp när filmen "The girl with the dragon tattoo" har premiär, reflekterar Jonas Pettersson.

Mer läsning

Annons