Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselakollektivet måste skärpa medicinrutinerna

Sedan ungdomar på Hasselakollektivet i höstas stulit mediciner gav de sig av i en stulen bil för att fixa droger. Detta föranledde inspektion från socialstyrelsen, som nu kräver skärpning av läkemedelshanteringen.

Annons

Ärendet kom till sedan Socialstyrelsen fått kännedom om händelserna i höstas, då fyra ungdomar från Bäckaräng stal mediciner och åkte till Sundsvall i en bil de stulit, för att skaffa droger.

Eleverna på kollektivet förbjuds ha hand om läkemedel. Föreståndaren hade delegering för läkemedelhantering, utfärdad för flera år sedan av sjuksköterska på Bergsjö vårdcentral, men delegerade i sin tur denna till övrig personal - trots att han saknar formell kompetens för detta.

Enligt Socialstyrelsen, som inspekterade verksamheten i maj, finns oklarheter i läkemedelshanteringen:

Dels nämner man att kollektivet anser elevernas behandling vara egenvård, trots att detta inte styrks av journalförd läkarbedömning, och dels att verksamheten åtar sig att på läkaruppdrag utföra läkemedelsnedtrappning, vilket kräver hälso- och sjukvårdskunskaper då oönskade effekter kan uppstå och man måste veta i vilket läge behandlande läkare ska larmas.

Kollektivet i Bäckaräng avser registrera sig i Socialstyrelsens vårdgivarregister för att bedriva hälso- och sjukvård, och även anställa en sjuksköterska för att handha läkemedelshanteringen.

Detta gör enligt Socialstyrelsen verksamheten till en hälso- och sjukvårdsverksamhet, och därför måste man skriftligt redovisa hur läkemedelshanteringen ska organiseras i enlighet med socialstyrelsens föreskrifter, samt även redovisa lokal instruktion för läkemedelshantering.

Mer läsning

Annons