Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselakåren fortsatt underbemannad

/
  • Räddningstjänstens deltidskår i Hassela har fått bekämpa tre bilbränder på väg 307 i sommar och höst. Och har alltid ryckt ut med en komplett styrka.

Rekryteringen av brandmän till Hasselakåren blev ingen succé.
Flera adepter drog sig ur. De femton i dagens styrka måste ta på sig extra skift för att klara utryckningsbesättningen 1 förman och 4 brandmän.
Nordanstigs kommun fortsätter att ta kostnader utöver budget.

Annons

– En ny brandman är godkänd och klar att börja tjänstgöra. En nyrekryterad står på tur, berättar brandmästare Peter Schönborg, driftschef på Norrhälsinge räddningstjänst.

– 17 man betyder att tre vakanser återstår. Att klara den påfyllningen till nyår är omöjligt. Genom Plyfas uppsägningar tillspetsades läget.

Peter Schönborg noterade en överoptimism i Hassela. Verkligheten var en annan och grusade förhoppningarna att snabbt hitta brandmannakandidater.

– Avhoppen var flera och skälen skiftade. En del fick förändrade livssituationer med jobb på andra håll, några klarade inte testen och andra saknade rätta intresset när det kom till kritan.

Norrhälsinge räddningstjänst valde inför 2011 att dra ner kåren till 1 brandförman och 3 brandmän i varje grupp. Undantaget de fyra månader när Hassela Ski Resort har säsongsöppet. Efter enorma protester i Hassela beslöt Nordanstigs kommun att finansiera de ytterligare fyra deltidsbrandmän som krävdes för att de fyra styrkorna får rökdyka.

Mer läsning

Annons