Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasselabor rustar för strid

/
  • Från minsta baby till seniorer 70+ med rullator hade Hasselaborna slutit upp på krismötet på onsdagskvällen.

Planerna på att lägga ner äldreboende och dra ner på skolan har fått Hasselaborna att mobilisera.

Annons

Såväl omsorgsnämnd som utbildningsnämnd tvingas planera för konsekvenser av att ramarna inte utökas nästa år.

Därför finns nedläggning av Björkbackens äldreboende och flyttning av mellanstadieeleverna från Ilsbo och Hassela till Bergsjö i nämndernas budgetförslag.

– Vi har inte beslutat, utan klargjort, konsekvensen av att ramarna inte höjs, säger UK-nämndens ordförande Boerje Bohlin, (S).

– I vår vision 2015 vill vi ha en enda skola, i Bergsjö, för att kunna satsa på kvalitet. Det är svårare att starta friskolor nu, så jag tror inte en friskoleetablering skulle gå igenom.

Detta håller emellertid inte Carina Renieborn i nybildade arbetsgruppen i Hassela med om. Hon har dragit igång mobiliseringen i byn, mot de planerade nedskärningarna.

– Det kommer att finnas en skola i Hassela, oavsett om det blir i kommunal eller fri regi, säger Carina, som ringt politiker och tjänstemän hela veckan.

– Jag frågade kommunalrådet Stig Eng, (C), Boerje Bohlin, och verksamhetschef Eva Fors om det finns konsekvensanalys på vad skolnedläggning innebär. Det finns ingen - det borde det göra!

Hon efterlyser långsiktighet:

– Vi vill se en 10-årsplan för skolan, då har vi möjlighet att välja att bo kvar eller inte. Här finns en positiv utveckling, det är fullt på dagis med 38 barn - och så ser kommunens planering ut så här!

Att det kom över 60 personer till mötet ser hon som ett bevis på andan i Hassela. Särskilt glad är hon åt att både kommunchef och näringslivschef ville närvara.

Bland åhörarna fanns rädsla för utflyttning i stället för inflyttning om skolbesparingen genomförs.

– Vi kan väl besluta här på mötet att säga ett rungande nej till de här båda sparförslagen? hördes någon säga, varpå alla instämde.

En arbetsgrupp bildades, där alla som önskade fick vara med. 25 personer ingår och första planeringsträffen hålls på söndag.

Gruppen ska skicka insändare till lokalpress och planerar att bjuda in ansvariga politiker den 5 juni för "förutsättningslös diskussion".

Mer läsning

Annons