Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan det bli trygghetsboende

/
  • Lennart Norling återvände till barndomsbyn 2004. Bor på Bållebegsvägen och är konvalescent efter en diskbråcksoperation. Får hjälp med städning och tvätt.

Bållebergsvägen i Bergsjö, Hagängsgården i Harmånger och Bergevägen i Gnarp.

Utredaren Berith Danielsson nämner tänkbara placeringar av Nordanstigs trygghetsboenden.

Annons

– Vore bra för min del, säger 69 - årige Lennart Norling, som bor i ett av radhusen på Bållebergsvägen.

Nordanstigs kommun kan idag via sitt bostadsbolag erbjuda seniorboende i Hassela och Ilsbo för de som fyllt 55 år. Särskilt boende finns i fyra tätorter och kräver behovsprövning och biståndsbeslut för hyreskontrakt. Den vanligaste omsorgsformen för äldre är att stanna i den ordinära bostaden med stöd av hemhjälpen.

Mellantinget trygghetsboende saknas i Nordanstig. Runtom i landet sker ombyggnad av servicehus och vanliga hyreshus.

– Jag och min kollega Gunilla Woxlin har åkt runt och studerat hur man löst frågan i att antal kommuner, berättar Berith Danielsson.

I en genomförd undersökning är det främst trygghetsboende som många kommuninvånare efterlyser. De vill inte komma till "ålderdomshemmet" utan istället bo tryggt med tillgång till daglig tillsyn och med serviceinrättningar inom räckhåll.

Trygghetsboende definieras med att där finns omvårdnadspersonal alltid tillgänglig dagtid men i motsats till nästa nivå, särskilt boende, ingen ständig nattillsyn. Kvällar och nätter hänvisas till den yttre hemtjänstens ambulerande patruller. Ett annat kriterium är att där ska finnas gemensamhetslokaler.

– Och en matsal så att man kan äta i lag, säger Berith Danielsson.

E - flygeln på Hagängsgården består i motsats till övriga huset av lägenheter på två rum och kök med balkong. Förutom ny entré och diverse justeringar krävs inga större ingrepp.

I Arvidsjaur har två avdelningar av fem i ett särskilt boende separerats till trygghetsboende. Blev lyckat enligt Berith Danielsson.

Nordanstigs Bostäders enplanslängor intill Sörgården i Bergsjö och radhusen nära Bergesta i Gnarp är andra tänkbara omvandlingsobjekt.

Mer läsning

Annons