Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll hundkoll i värmen

/
  • Carina Vidlund bor i Hassela och har haft flera hundar. Hon är noga med att se till så rottweilern Brasse har det bra i bilen. Här finns en välfylld vattenskål, öppen baklucka, och då och då får han komma ut och röra på sig.

Både två- och fyrbenta familjemedlemmar söker sig utomhus i solvärmen. Men för grannar kan det bli olidligt med hundar som skäller på allt de ser, och somliga väljer att klaga hos myndigheter.

Annons

Myndigheter hanterar ofta anmälningar rörande hundägare. Hundar står bundna, vistas på allmänna bad, eller ligger i varma bilar. Nyligen anmälde en Bergsjöbo en skällande hund på en grannbalkong till Norrhälsinge miljökontor.

– I första hand kollar vi om det stämmer, pratar med den som klagat, ber personen själv ta kontakt. Det brukar bli mer osämja om myndigheter blandar sig i. Verkar det finnas problem pratar vi med djurägaren, säger Mats Axbrink, miljöinspektör vid Norrhälsinge miljökontor i Hudiksvall.

– Det beror på graden av störning, och om flera grannar klagat och det inte bara är tillfälligt. Det är svåra bedömningar. Vissa ärenden går hand-i-hand, en skällande hund kan vara ett djurskyddsärende, då ska länsstyrelsen ta hand om det.

På länsstyrelsen i Gävleborg är Linda Hillberg djurskyddshandläggare:

– Vi tittar på varje enskilt fall, och tar en diskussion med djurägaren. Det är svårt att bevisa om en hund är ensam hela dagar. Vissa är ensamma stor del av dagen men aktiveras på kvällen.

Linda Hillberg säger att anmälningarna varierar beroende på årstid.

– Höst- och vinter är det mer fråga om ligghallar, så här års är det ofta djur som inte får vatten. Och om djurägare polisanmäls gör vi en oanmäld kontroll.

Carina Vidlund i Hassela har haft hund i många år och beklagar att många inte förstår djurens behov.

– En gång ställde jag till med ett uppträde när jag såg en instängd hund i en bil. Även om rutorna var neddragna var det varmt och på tio minuter, då jag sprang fram och tillbaka mellan bilen och butiken där ägaren var, blev hunden allt mer medtagen. När ägaren kom blev jag utskälld! Han tyckte inte jag hade med hans hund att göra...

– Många drar sig för att säga till, men det är bättre att göra det, tycker Carina, som tror många vet för litet om sina hundar.

– Många skaffar hund utan att ta reda på vad olika raser har för egenskaper, hundar är understimulerade. Det finns hundar som ligger 15-20 timmar om dagen inomhus utan aktivering - inte konstigt om det blir problem då.

Mer läsning

Annons