Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godkänd för eftersök på björn

/
  • Mats Larssons Malmbos Qvir har blivit godkänd för att genomföra eftersök på björn.

Gråhunden Malmbos Qvir från Bergsjö har visat sig vara en lämplig hund för björnjakt. Vid ett björntest fick han årets hittills högsta poäng och är nu godkänd för att göra eftersök på björn.

Annons

I veckan har husse Mats Larsson varit till Junsele djurpark för att genomföra ett björntest tillsammans med 15 månaders gamla Malmbos Qvir. Testerna är ett samarbete mellan Junsele djurpark och Jägareförbundet. I björntestet bedöms hur hunden reagerar vid ett möte med en björn. Hunden är i ett hägn och har kontakt med björnarna som befinner sig i ett hägn bredvid. Domarna tittar bland annat på hur nära hunden jobbar mot björnen, hur tillgänglig hunden är och hur självständig hunden klarar av att vara.

– Nu vet jag att han är intresserad av björn. Och det är bra att veta när vi ska jaga älg i höst, säger Mats Larsson.

Malmbos Qvir fick 44,5 av 50 möjliga poäng på provet, det krävs minst 40 poäng för att hunden ska godkännas. I år har hittills knappt 100 hundar genomfört testet i Junsele. Tre av dem har blivit godkända. Ett godkänt prov i Junsele innebär också att hunden kan få ett höjt livförsäkringsbelopp.

– Han är nu godkänd som eftersökshund på björn. Men för att vi ska bli ett godkänt ekipage krävs det att jag också går en utbildning, säger Mats Larsson.

Till hösten väntar den första älgjakten för de två tillsammans. Och troligen kommer Mats Larsson även att ställa ut sin hund för att se om han får lika fina omdömen där. Malmbos Qvirs föräldrar är båda champion och välmeriterade hundar.

– Det är extra roligt att det är hundar inom kommunen som är så duktiga, säger Mats Larsson.

Mer läsning

Annons