Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Gillar när det är lagom"

/
  • För sista året var Ragnar Svensson med som en av lärarna, då Ilsbo skola höll avslutning.
  • Slåtterdagen på Rigberg är en 25-årig tradition – och Ragnar Svenssons

Efter 40 år som mellanstadielärare har det blivit dags för Ragnar Svensson att säga: slut för i dag – tack för i dag.

Annons

Han kallar sig "gammal mellanstadielärare" och han har behörighet i nästan alla ämnen utom musik och slöjd. Som nyutexaminerad hamnade Ragnar Svensson 1975 på en delad tjänst i Vattrång och Ilsbo, därefter blev det Harmånger, Strömsbruk och slutligen Ilsbo igen.

Det har blivit många elever genom åren...?

– Jo, jag känner många – och det är både vemodigt och härligt när eleverna sa: Vi kommer att sakna dig.

Vad är bäst med lärarjobbet?

– Barn i den här åldern är så trevliga. Mitt naturintresse har påverkat mycket, vi har gjort många utflykter. I Strömsbruk hade vi byggt ett gömsle vid Långtjärn. Vi övernattade i gympasalen och åkte dit med buss mitt i natten. Många av barnen hade aldrig upplevt mörker – det var fantastiskt att se. Och: vi såg orrar varje gång!

Han berättar om strömmingsfiske, ugglespaning – och om hur intressanta saker kan dyka upp. Som djurspillning:

– Eleverna brukar säga: Du kan så mycket om bajs" och då pratar jag om det. Jag tror på det någon kallat "Döda musens pedagogik". Är man ute och tittar på träd, till exempel, och hittar en död mus, då blir den ju intressantare, ingen tittar på träd.

Elevernas upplevelser ger undervisningen mervärde, anser Ragnar:

– Det blir så bra när alla har fakta att skriva om. Jag minns när vi besökt en bäverhydda vid jul, och eleverna fick skriva berättelsen om Tomten och bävern...

Vad har du varit bra på?

– Det som eleverna kallat "Ragnar-skämt" – jag har gillar att använda humor, och är snabb att bolla med ord, och eleverna har tagit upp det. Jag minns en invandrarflicka som gjorde det, fantastiskt! Jag sa: Nu har du lärt dig språket, du kan leka med orden.

Och nu har 40 år gått...

– Det har gått enormt fort.

Men du är inte helt pensionerad?

– Jag har fått ett fantastiskt erbjudande tack vare Skapande skola. Jag var med i Gränsfors för två år sedan, och i Mellanfjärden i fjol. Och nu sa Per Dahlström, rektor i Ilsbo, att jag får vara med på Skapande skola i Hassela, den tid jag har kvar i min tjänst.

– Jag var där i våras, på Ersk Mats, det var fantastiskt roligt. Så nu i höst ska jag vara där och i oktober går jag in till Per Dahlström och lämnar nyckeln och tackar för den tid som varit.

Hur tänker du om skolan?

– Jobbet i klassrummet är viktigast. En period skulle eleverna utan hjälp forska, jag får utslag bara jag hör det, det är bra att man tagit tillbaka att läraren ska leda undervisningen och samtala med barnen. Och så är det detta med Skolverket. Det vore bra om de inte kom ut och knäppte skolorna på näsan, utan tog fram det som är bra – och talade om hur man löst problem på andra skolor.

Ångrar du något?

– Jaa... att jag inte skrivit ner positiva och roliga saker i en bok som jag skulle kunnat ta fram. Man glömmer så fort. Men det är många jag aldrig kommer att glömma,

Så, hur känns det att sluta?

– Jag är glad att slippa byråkratin, det är mycket att fylla i. Men jag tror inte jag kan svara riktigt än, det kommer nog inte fullt ut, mentalt, förrän jag går hem i oktober. Och man får inte ha för stora förväntningar, utan ta dagen som den kommer – jag gillar när det är lagom.

Mer läsning

Annons