Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra brandförmän i Hassela slutar

– Jag tar inte ansvaret och går in i ett brinnande hus med en grupp som inte är komplett, det får någon annan göra, säger Lars Höglund, brandförman i Hassela som nu degraderar sig själv.

Annons

Från och med den andra maj ska deltidsstyrkan vid Hassela räddningstjänst bestå av endast tre brandmän och en förman, en konsekvens av politikernas besparingsbeslut. Men nu blir följden i stället fyra brandmän och ingen förman.

– En har sagt upp sig helt, vi andra slutar som förmän. Vi vill inte lämna bygden i sticket, säger Lars Höglund som varit brandförman i elva år.

– Detta är ingen protest, vi är inte vrånga eller djävlas. Ändrar de sina spelregler måste de respektera att vi förmän inte följer de nya reglerna.

Lars Höglund och två av hans kollegor degraderar nu sig själva till brandmän utan ledningsansvar.Detta innebär att saknas arbetsledare som kan göra riskbedömning kan brandmännen inte gå in. Styrkan får då invänta förstärkning från exempelvis Jättendal.

– Givetvis fortsätter vi åka på alla larm, men går inte in i brinnande byggnader förrän vi fått förstärkning. Nordanstigs kommun ska inte utsätta mig för risken att hamna i tingsrätten för att jag tagit ett beslut som innebär regelbrott - det får man i så fall hitta någon annan som gör.

Mer läsning

Annons