Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frikyrkor i Sverige går samman - redan verklighet i Bergsjö

/
  • Lönnbergskyrkans församling i Bergsjö består av två frikyrkor, Baptistförbundet och Missionskyrkan, kanhända ett föredöme för resten av landet nu när tre kyrkor blir en.

I helgen togs beslut om att Metodistkyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan bildar ny gemensam kyrka. I Lönnbergskyrkan i Bergsjö finns redan ett snarlikt samarbete, mellan baptister och missionare, men i Hassela kämpar Missionskyrkan med medlemsantalet.

Annons

Att samarbeta över frikyrkogränser är förvisso inget nytt, ekumenik finns i hela landet, och frikyrkoförsamlingar har allt tätare samarbete. I Bergsjö har till och med två kyrkor blivit en församling, Lönnbergskyrkan, med drygt 60 medlemmar.

Att två kyrkor blev en församling i Bergsjö, och att tre kyrkor blir en organisation i Sverige, tror ordföranden, Lennart Andersson är ett steg i rätt riktning.

– Här skiljer vi inte på baptister och missionare, alla är en kyrka, och samma goda samarbete går nog att genomföra på fler platser, även om det kan vara en stor omställning för vissa. Det har ju varit på gång ganska länge.

– Detta blir nog bra. För oss betyder inte så mycket i praktiken, i stort sett bara att vissa stadgar ändras.

Eva Klang, ordförande i missionsförsamlingen i Hassela, delar Lennart Anderssons åsikter i stort. I Hassela finns endast 6 aktiva personer, hela församlingen har 16 medlemmar, varav många är äldre, eller bor på annan ort. Hon tror det kan behövas en omställningsperiod, kanske ett generationsskifte, men välkomnar förändringen.

– Sann ekumenik måste födas inifrån, den kan vara svår att organisera fram, men jag tror det är bra att kyrkorna går samman. Jag har aldrig förstått vitsen med att det ska vara så många olika frikyrkoförsamlingar - har man en tro kan man samarbeta.

Mer läsning

Annons