Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt ökning av ekonomiskt bistånd

I augusti hade 99 procent av budgeten för ekonomiskt bistånd i Nordanstig används.
– Vi måste hitta lösningar och få ned kostnaderna, säger Åke Bertils (S), ordförande i omsorgs- och lärandenämnden.

Annons

Kostnaden för ekonomiskt bistånd har under 2011 fortsatt att öka i Nordanstigs kommun. Under perioden januari till augusti har kostnaden för ekonomiskt bistånd varit drygt 4,7 miljoner kronor. Totalt har 4,8 miljoner kronor avsatts i år för ekonomiskt bistånd.

– Vi jobbar med olika lösningar nu. Det viktiga är att få ut de personer som är i behov av försörjningsstöd i en meningsfull sysselsättning. Det är också lättare att komma ut i arbete om man redan håller på med något, säger Åke Bertils.

I en analys som gjorts av chefen för individ- och familjeomsorgen konstateras att det finns flera bidragande orsaker till ökningen av ekonomiskt bistånd i Nordanstig. Många unga som är arbetslösa har svårt att komma in på arbetsmarknaden, utförsäkrade från olika försäkringssystem är i behov av stöd och likaså ensamstående föräldrar. Antalet nyetablerade är i behov av ekonomiskt stöd när deras introduktionsbidrag tar slut. Många personer som får ekonomiskt bistånd befinner sig långt i från arbetsmarknaden och kräver flera olika insatser.

– Det är väldigt allvarligt att personer inte har sysselsättning och det måste vi verkligen lösa, säger Åke Bertils.

Prognosen för tillfället för omsorgs- och lärandenämnden visar på ett underskott på ungefär 1,2 miljoner kronor. Medan kostnaden för försörjningsstödet har ökat har andra delar inom nämnden lyckats spara.

– Det är väldigt bråttom att hitta fungerande lösningar. Andra förvaltningar kan inte skära ned för att vi inte får ned kostnaden. Och vi kan inte skära ned mer, säger Åke Bertils.

Mer läsning

Annons