Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare värdesätter fondpengar

/

Lions cancerforskningsfond är enligt forskare en viktig fond. Tack vare bidrag från fonden har många forskare kunnat genomföra sina projekt.

Annons

– Flera har mina projekt har varit helt finansierade av bidrag från Lions cancerforskningsfond, säger Joachim Gullbo som är docent och läkare vid onkologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Syftet med fonden är att stödja cancerforskningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Fonden startades av tre Lions distrikt, där bland annat Nordanstig och Hudiksvall, ingår. Det stöd som delas ut från fonden ska användas till sådan forskning som snabbt kan omsättas i praktiskt tillämpning.

Under helgen anordnades flera seminarier i Uppsala. Fyra forskare som har fått bidrag från Lions cancerforskningsfond berättade om sitt arbete. Bland annat pratade Joachim Gullbo, docent och läkare på Akademiska sjukhuset, om hur cancerbehandlingen har förändrats under de senaste 100 åren. Andra forskare berättade om hur arbetet med manlig bröstcancer har förändrats och hur behandlingen av patienter som drabbas av Hodgkins lymfom kan komma att se ut i framtiden.

– Den här fonden ger chans till yngre och oetablerade forskare att genomföra sina projekt, säger Joachim Gullbo som fem gånger har beviljats anslag från fonden.

Dag Hedin från Bergsjö är kassaförvaltare i fonden. Han berättar att man från fondens sida i första hand vill stödja unga forskare som ännu inte disputerat. En av anledningarna till inriktningen på fonden är att det är svårt för unga och oetablerade forskare att få anslag från större fonder.

– Forskningen som beviljas anslag är klinisk forskning och kommer vården till godo direkt. Och det kan föras ut till de mindre sjukhusen i regionen. Det är på Akademiska sjukhuset som vi i den här regionen hamnar om vi behöver kvalificerad vård, säger han.

Mer läsning

Annons