Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkkultur - en bristvara i länet

/

Regionala potter inom kulturen skulle gynna små kommuner och folklig kultur mer. Det hävdas i Nordanstigs remissvar på regional kulturplan.

Annons

– Det finns för mycket kultur riktad mot akademiker och för litet folklig kultur. Varken folkmusik eller annan hälsingekultur finns med i en kulturplan som ska täcka hela länet, säger Boerje Bohlin, (S), ordförande i utbildnings- och kultur, UK, nämnden.

Tillsammans med Eva Fors, verksamhetschef kultur, utbildning och fritid, har han skrivit remissvaret från Nordanstigs kommun på underlaget till regional kulturplan för 2013 - 2015.

De påpekar inledningsvis att verklig förändring vad gäller institutioner som handhar offentlig finansiering av regional kulturverksamhet saknas.

– Av de totalt nio regionala kulturinstitutionerna ligger samtliga, utom Hälsinglands museum, i Gävle, säger Boerje Bohlin, som sågar remissunderlaget.

Han och Eva Fors förordar att modern, digital teknik används mer i små kommuner med stora avstånd, för att sprida kulturen, och föreslår vidare att en regional pott med utvecklingsmedel, sökbara för lokala initiativ och verksamheter, skulle kunna utveckla lokalkulturen och ta vara på unik kompetens.

– Alla kommunerna har sagt nej till det här - kultur är ju så mycket mer än vad som ryms på institutionerna i Gävle! fastslår Boerje Bohlin.

Mer läsning

Annons