Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest i kräftans vänkrets vid Vadeån

/
  • Det är möjligt att storleken inte spelar någon roll, men är man kräfta kan det vara skillnaden mellan liv och död. Amanda Brottman och Alina Holm kollar så kräftorna är minst elva centimeter.
  • Fångarna på fortet har sju nycklar - fiskarna i Bergsjö fick ha max sju burar. Det hade Oscar Carlsson och Filip Åström, och de agnade dem med mört och rå lever.
  • Kvällens klo fanns i Kevins hink! Han och hans pappa hade fått upp hela 30 kräftor redan vid första vittjningen.
  • Festligt, folkligt och finväder. Solen lyste i sensommarkvällen, och byttes några timmar senare av av en nästan alldeles rund fullmåne som lyste över Vadeåns vatten.
  • Vad är väl en krälande kräfta mot en mjuk, maffig marshmallow? Karin Sundberg gillade grillat.
  • En rutig duk, ett halvfyllt glas, en plats i solen vid det porlande vattnet - mer än så behövs nästan inte. – Får vi bara varsin kräfta också är det helt ok, sa Sanna Selin och Göran Wenner.
  • – Sedan millennieskiftet har vi nog fiskat varje år, trodde Peter och Anette med det passande namnet Åström, som fått en lott alldeles intill det strömmande vattenfallet i Vadeån.

Kräftor må kräva vissa drycker, i Vadeån verkar det även vara fråga om att agna rätt.

Annons

Peter Åström och Dickie Forstall, hade tillsammans med Anette Åström och Sofia Svedenborg laddat grillen med marshmallows och korv. De har fiskat i över 10 år.

– Vi är två familjer som delar lotten, och så tittar kompisar förbi, berättade Peter, alltmedan sonen Daniel kollade kräfthinken. Då och då tog han en tur längs ån och berättade hur stora kräftor de hade fått.

– Nähä - så stora kräftor har ni inte, sa Filip Åström och Oscar Carlsson, som fickade med Jan-Erik Åström, som fiskat kräftor i över 25 år och kan det hela. Han agnar med mört - eller rå lever.

– I fjol testade vi till och med kebab - det gick det med!

Kevin Danielsson hade 30 kräftor i hinken efter första vittjningen. Pappa Johnny Johansson var glad, liksom kompisarna Mikael Persson, Christer Olsson och Thom Åström:

– I morgon blir det kräftskiva i Örnnästet - fast för säkerhetsskull har vi köpt djupfrysta kräftor också!

Riktigt samma tur hade inte Sanna Selin och Göran Wenner.

– Vi fick ett par stycken i första vittjningen. Vi får se hur det går. Men det är en fin kväll och roligt att vara ute, och får vi bara en kräfta var så är det ok!

Mer läsning

Annons