Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingboende får godkänt

Flera klagomål på boendet för ensamkommande flyktingbarn, Albo, har utretts av Socialstyrelsen. I sitt beslut konstaterar Socialstyrelsen att bristerna är åtgärdade.

Annons

En före detta anställd på boendet och en god man har framfört sina klagomål om Albo till Socialstyrelsen. Socialstyrelsen har utrett de påståenden som framfördes i anmälningar. Bland annat skulle inte ungdomarna få äta sig mätta, det satt lås på kylskåpet, ungdomarna fick inte den ersättning som de har rätt till och det skulle saknas omtanke om ungdomarna. Socialstyrelsen har genomfört en oanmäld inspektion på Albo med anledning av de klagomål som lämnats in.

– Det var normala problem som man har i en uppstartfas, säger Torbjörn Brandt, enhetschef på Albo.

Socialstyrelsen har pratat med representanter för personalen, ungdomarna fick frågan om de ville berätta om sina erfarenheter, men ingen av ungdomarna ville prata med Socialstyrelsen vid besöket. Under personalintervjuerna framkom det att det varit turbulent i verksamheten under våren men att situationen hade blivit lugnare. Personalen beskrev det första halvåret som en inkörningsperiod.

Hänglås på kylskåpet har tagits bort och enligt personalen fungerar matutinerna nu. En gång i veckan hålls det stormöte på boendet där kommande aktiviteter diskuteras. Socialstyrelsen gör bedömningen att relevanta åtgärder beträffande de allvarligaste klagomålen har vidtagits. Socialstyrelsen gör bedömningen att det inte har framkommit något i tillsynen som tyder på att verksamheten inte lever upp till gällande lagstiftning.

– Det pågår hela tiden ett kvalitets- och utvecklingsarbete i verksamheten. Det här beslutet blir en bekräftelse på att vi jobbar på rätt sätt och att vi har rätt förhållningssätt. Personal och ungdomar trivs på Albo, säger Torbjörn Brandt.

Mer läsning

Annons