Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskare övervakas av myndigheter

Från 1 juli är fiskare med båt över 15 meter tvungna att vara ständigt uppkopplade på sjön. Innan, under och efter en tur ska allt rapporteras in till myndigheter. Carl-Åke Wallin, yrkesfiskare i Stocka, jämför de nya reglerna med att ha en fotboja.

Annons

– Det är en byråkrati som är hopplös, det går ju inte att leva snart. Jag upplever det här som en fotboja.

Carl-Åke Wallin, arbetar som yrkesfiskare i Stocka. De nya reglerna som nu införts har diskuterats i flera år. Anledningen är att staten vill ha koll på båtarna och kräver därför att fiskare skickar ett meddelande innan de beger sig ut för att rapportera hur stor fångst de ska få. Väl ute ska de dessutom rapportera när de sätter i trålen och när de tar upp den igen, och tillbaks vid kajen ska ännu ett meddelande skickas. Allt ska godkännas av systemet innan de kan fortsätta sitt arbete. Om datorn av någon anledning skulle sluta fungera, får de inte lämna hamn eller i annat fall böta upp emot 25 000 kronor.

– Jag upplever det som kontrollbehov av myndigheter. De kan se och kontrollera oss var vi än är på det här sättet, säger Carl-Åke Wallin.

Lars Berglund från Gävleborgs fiskareförbund, säger att de också är emot de nya reglerna. Han menar att de är gjorda för båtar som ska ligga stilla i vattnet, inte för de som är ute dagligen.

– Det innebär en oerhörd administrativ börda när man är i sju timmar är ute och dyngblöt som man är ska rapportera allt man gör på en dator, säger Lars Berglund.

Mer läsning

Annons