Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskar borta efter vindkraftsbygge

En felaktigt utformad trumma under grusvägen som leder till de nya vindkraftverken norr om Knoppe, kan vara orsaken till att vattnet i bäcken har grumlats och fiskarna försvunnit. Efter att ha fått in en anmälan från en privatperson utreder nu miljökontoret frågan.

Annons

Norrhälsinge miljö- och hälsoskyddskontor fick i förra veckan in ett klagomål på det vindkraftsbygge norr om Knoppe, som Eolus Vind AB fick tillstånd att driva för ganska precis ett år sedan. Enligt anmälan har man iakttagit grumlingar i ett vattendrag som ansluter till i Knoppebäcken.

En tidigare hölja med vatten, som det fanns fisk i och som mynnar ut i bäcken, påstås vara helt borta; detta efter att vägen till vindkraftverket har höjts. Anmälaren befarar nu att fisken har påverkats negativt och riskerar att inte kunna vandra ut genom den nya trumman, som har byggts under grusvägen som leder till vindkraftverket.

- Det låter verkligen inte bra om det stämmer att det tidigare har funnits fisk som kan ha påverkats negativt av att man utformat trumman på fel sätt, säger Anne-Sofie Åhlén, på miljö- och hälsoskyddskontoret i Hudiksvall. Hon vet dock inte i dagsläget vilken typ av trumma det handlar om här, men förklarar att man kommer att gå vidare med ärendet.

Mer läsning

Annons