Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre halvtomma bilar om Petra får bestämma

Petra Modée (V) som arbetar för att starta ett samåkningsprojekt i Nordanstig.

Annons

Tanken med mobilsamåkning är att privatpersoner ska lägga in sträckor de planerat att köra i en app och att andra ska kunna skicka förfrågningar om att åka med. Varför behövs det här?

– Det behövs eftersom vi har en kollektivtrafik som inte fungerar. Kollektivtrafik är i grunden någonting bra men på landsbygden kommer det aldrig att fungera fullt ut. Vi kan inte ha tomma bussar som kör för ur miljösynpunkt är det hemskt. Samtidigt betalar vi lika mycket skatt som de i storstäder och då borde vi ha tillgång till samma service.

Varför har just du engagerat dig?

Jag har inte körkort och jag bor på landsbygden. När jag flyttade hit var folks inställning att jag fick skylla mig själv som inte hade körkort. Nu har den attityden ändrats en del men trots att jag bor vid en busshållsplats har jag svårt att ta mig till exempelvis kommunfullmäktigemöten utan att samåka.

Hur önskar du att situationen skulle se ut om fem år?

Det ultimata vore om samåkning skulle vara lika naturligt som att ta sin egen bil. Innan man sätter sig i bilen kollar man om någon annan ska köra eller behöver skjuts.

Vad skiljer mobilsamåkning från att lifta vid vägkanten?

Att det är en process innan projektet kör i gång. Det är det vi håller på med nu, att samla alla som är intresserade och kartlägga var de bor och vad de har för behov. Tanken är att man ska känna varandra.

Vad händer nu?

I september kommer Maja Söderberg hit och föreläser. Hon är en av initiativtagarna till mobilsamåkning och det är tänkt att vara ett startskott på processen.

Mer läsning

Annons