Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelsestraff för dödskörning

Föraren döms till fängelse i två år och åtta månader efter körningen då hans kompis dog.

Annons

Det var lördagen den 29 september som 24-åringen satte sig vid ratten efter en natts festande med alkohol. Han saknar körkort och tog en kompis bil utan tillåtelse den där förmiddagen.

Han körde västerut längs Kyrkvägen i Gnarp och gjorde en omkörning strax före järnvägsövergången i Ås. Efter bara några minuters färd tappade han kontrollen över fordonet.

– Bilen gled i sidled med bakdelen mot knuten av ladan, sa föraren själv under rättegången i förra veckan.

Fordonet krockade med laduväggen och hans kompis som satt i baksätet dog. En annan kompis i framsätet fördes till sjukhus med en sårskada i huvudet och revbensfrakturer.

Föraren hade 1,73 promille alkohol i blodet. Nu döms mannen från Nordanstigs kommun för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov olovlig körning, grovt rattfylleri och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Han döms till fängelse i två år och åtta månader. Straffet omfattar även brott som han dömts för tidigare i år, då han dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Mannens advokat ansåg att 24-åringen borde dömas till vård mot sitt missbruk, men tingsrätten håller inte med om det. Rätten konstaterar att de påföljder han tidigare har dömts till inte har hindrat honom från att fortsätta att begå brott.

I domen skriver rätten också att han kan få den vård han behöver via Kriminalvården.

Mer läsning

Annons