Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjerådgivare pratar med par mellan 20–82

/
  • – Jag sitter på familjerådgivningen för att vara till nytta, säger Ginger Svensson, familjerådgivare i Harmånger.

Varje år söker ungefär 20 Nordanstigspar familjerådgivning, och numera behöver ingen åka till Hudiksvall för att möta en familjerådgivare.

Annons

Tidigare har Nordanstigsbor som sökt familjerådgivning fått ta sig till Hudiksvall, men nyligen flyttade familjerådgivningen till Harmånger, i samma byggnad som hälsocentralen finns.

Läs även Många relationer rasar i juletid .

Ginger Svensson tar emot dem som bokar tid. Hon är legitimerad psykolog, har tidigare jobbat inom skolan, bland annat i Nordfanstig, men är sedan två år familjerådgivare, anställd av Mentea AB, som Nordanstigs kommun har avtal med. Eftersom företaget har avtal med flera kommuner, bland annat Ljusdal och Söderhamn, jobbar Ginger Svensson på flera ställen.

– Det gör att de som bokar tid hos mig, och inte kan eller vill komma den dag jag är i Harmånger, kan besöka mig på något av de andra ställena, säger Ginger Svensson, som tycker det är viktigt att alla känner till vad en familjerådgivare kan hjälpa till med.

I första hand handlar det om par, men även andra familjerelationer förekommer. Ibland kommer bara ena parten. Och paren är i alla åldrar:

– De jag pratar med är från 20–82, och grunden är att båda bör komma. För: det är ju deras problem, det är relationen det handlar om.

Många säger efteråt att de borde hört av sig tidigare. Att det inte sker, tror Ginger kan bero på att somliga ser det som ett svaghetstecken att gå till familjerådgivningen. Andra tänker att de själva ska fixa relationen genom att prata med varandra. Somliga inser inte problemen förrän man hamnar i kris. Och att man varit gifta eller tillsammans länge är ingen garanti.

– Är man i problemet är det inte alltid man ser det.

Många gör saker för att rädda relationen: köper hus/sommarstuga och börjar renovera, målar om i köket, skaffar hund, eller kanske får ett sladdbarn, eller hur?

– Ja, men det löser inget. Man har fortfarande problem och projekt hjälper inte. Det är relationen som behöver bli ett projekt.

– Alla försöker lösa sina problem och det som fungerar för ett par fungerar inte för andra. Varje individ/par måste upptäcka hur de behöver göra.

Och vad gör du?

– Vad de behöver från mig måste de definiera själva. Viktigast för mig är att de analyserar hur de vill ha sitt liv. Hur vill de att relationen ska se ut? Jag sitter där för att vara till nytta för dem, men de definierar vad som är till nytta: Vad har de provat förut? Vad har de för styrkor? Mitt jobb att ställa frågor så de hittar sina egna svar och egna lösningar. Reparationsarbetet sker sedan inte hos mig, det sker hemma, det är där man gör jobbet

Hur många gånger ska man komma?

– De flesta kommer 4-7 gånger, ibland fler. Har det inte hänt något efter tre gånger kan man ifrågasätta nyttan.

Kommer någon tillbaka senare?

– Det händer. Ibland för att de kommit in i gamla mönster, ibland för att något nytt inträffat. Och det finns de som gått in i en ny relation som kommer tillbaka.

Hör någon av sig och berättar om det blev bättre?

– Inte så ofta. Ibland undrar jag, men hör jag inget tänker jag: nu går det nog bra.

Mer läsning

Annons