Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett radiostyrt segel, styr bort ifrån land..."

/
  • I V. Trösten, bor Anders Nyström. Där finns stenen som namngett Hällantävlingen. Deltog gjorde Roland Gustafsson, Stockholm, Ulf Blanck och Daniel Nyberg, Sundsvall, Magnus Engström, Linköping, Anders Nyström, Bergsjö, samt Per och Jakob Mårtensson från Tranås.

De kom, de sågs, de seglade. För en vecka sedan var det tävling för radiostyrda segelbåtar i Storsjön och sju män i varierande åldrar samlades och seglade på distans.

Annons

Att segla är nödvändigt. Men man måste ju inte själv sitta i båten. Det gör man inte i seglingsloppet Hällan.

Nej, tävlingen är inte lika känd som Sail Training Race eller Whitbread. Båtarna är långt i från den klassen, det är radiostyrda segelbåtar som glider över vågorna utanför en stor grå sten som heter Hällan. Här bor Anders Nyström, som seglat i miniformat i 20 år.

– I början var jag ute varannan helg. Nu blir det bara tre tävlingar om året, säger Anders, som är inne på sin tredje båt. Med åren har materialet blivit allt mer avancerat - en båt kan i princip bli hur dyr som helst om man inte håller igen...

Anders är numera heltidsboende i Västra Trösten, intill Storsjöns strand. Här samlar han årligen distansseglande kamrater andra helgen i juli till segeltävlingen Hällan.

– Det finns inte så många tävlingar i norra Sverige, inte så många segelklubbar heller, säger Daniel Nyberg, Sundsvalls modellbåtklubb. Han brukar vara med i 4-5 tävlingar varje år.

– I södra Sverige finns en serie, berättar far och son Per och Jakob Mårtensson, som åkt ända från Tranås i Småland för att tävla i Storsjön.

De samlar sig på den stora stenen, en mekanisk röst räknar ner på engelska och så glider de vita seglen i väg över vattnet. En och annan styrs emellanåt in till bryggan för att rätta till riggen. Sen ut igen för att fullborda loppet, som går ut på att ta sig runt en bana på snabbaste tiden - precis som då det handlar om större flytetyg. Men, vad händer om båten ger sig iväg bortom radiokontakt då? Männen ler - det märks att de fått frågan förr.

– Det brukar inte hända - såvitt inget går sönder. Radiostyrningen fungerar ända upp till en kilometer över vattnet.

Mer läsning

Annons