Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sluss ut till framtiden

/

Egna lägenheter och en samlingslokal ska fungera som en trygg språngbräda ut i vuxenlivet på Albo 18+ som har dragit igång under hösten.

– Det är skönt att kunna stå på egna ben, säger Taher Heidari.

Annons

Albo 18+ innefattar nu sju ungdomar som tidigare bodde på Albo, hemmet för ensamkommande flyktingbarn, men som har fyllt 18 år. Båda verksamheterna drivs av kommunen, men finansieras av Migrationsverket.

– Jag har fått jättemycket hjälp här. Det är svårt när man inte förstår språket eller kulturen, säger Najib Begi, som kommer till samlingslokalen varje dag efter studierna för att umgås.

På nystartade Albo 18+ får ungdomarna hjälp fram tills de fyller 21 år med att tyda myndighetsblanketter, råd inför stora inköp och skjuts till storhandling. På datorerna övar de körkortsteori och en bil finns för övningskörning.

– Körkort är nyckeln till arbetslivet och samhället. De har ju inga föräldrar här som de kan köra med, säger föreståndaren Tord Bergman.

Han har varit med och byggt upp en liknande verksamhet i Leksand och vet hur viktigt det känslomässiga och praktiska stödet är.

– Först tjatar många om att få flytta ut, men när det börjar närma sig dyker farhågorna och funderingarna upp. De behärskar inte språket helt, har inte varit här så länge och många bär med sig traumatiska minnen från hemlandet och resan hit. Det blir en osäkerhetskänsla och därför är det viktigt att vi kan fortsätta stötta dem, säger han.

Najib Begi håller med:

– För mig har det varit ganska svårt att flytta ut. Jag känner mig ensam, men det känns bra att jag kan komma hit och prata, säger han.

Några hundra meter bort öppnar Taher Heidari stolt dörren till sin nya, egna lägenhet.

– Det är skönt att kunna stå på egna ben och bestämma själv när man ska laga mat, städa, gå upp och stänga av tv:n. Jag trivs jättebra här och vill stanna i Nordanstig så länge jag kan, om jag får jobb, säger han.

Mer läsning

Annons