Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever lär över landsgränser

/
  • De tyska och svenska eleverna som deltar i skolutbytet spelade brännboll på måndagen.

Tyska och svenska elever utbyter erfarenheter med varandra när de tyska eleverna är på besök i Harmånger.
– Jag får EN chans att träffa nya människor, säger Alexander Wrangstål.

Annons

Tio elever och två vuxna från tyska Essen besöker eleverna på Backens skola under en vecka. De bor i svenska värdfamiljer och får ta del av familjernas vardag. Utbytet har pågått sedan 1997 och varje år gör de två resor. Först får de svenska eleverna besöka Tyskland och sedan kommer de tyska eleverna till Harmånger.

– Jag hoppas att eleverna tar med sig flera erfarenheter av att vara i ett annat land. De ser skillnader mot hur det är hemma och de får testa på hur det är att bo utomlands, säger Hubertus Günther som är lärare i Tyskland.

– Jag märker att de blir mer öppna och att de växer och blir mer ansvarsfulla genom det här utbytet, säger Niklas Åhlund som arbetar som lärare på Backens skola.

På måndagen spelade eleverna bland annat brännboll på en stor gräsplan i Nordanå.

– De här har funnit varandra direkt och de hittar på saker tillsammans, säger Niklas Åhlund.

Alexander Wrangstål har läst tyska i två år på Backens skola och han ser utbytet som en möjlighet att förbättra sina tyska kunskaper.

– Jag märker att jag får mer flyt i språket. Och jag får en chans att komma utomlands och uppleva en ny kultur, säger han.

Elisabeth Wehmeyer är en av de tio tyska eleverna. Hon berättar att hon tycker att Sverige är väldigt vackert och att matkulturen är annorlunda. Men hon har också fått nya erfarenheter genom resan till Sverige.

– Ungdomar i andra länder är precis lika som hemma hos oss. Vi gör och tänker samma saker, säger hon.

– Jag tror säkert att många kommer fortsätta hålla kontakten med varandra även efter det här utbytet, säger Niklas Åhlund.

Mer läsning

Annons