Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter lång process: Ja till bajsgropar i Gnarp

/
  • Nordanstigs kommun har fått tillstånd för slamlaguner. Men renhållningschef Anders Tellin är osäker på om det verkligen blir en anläggning.

Efter flera års ansökningsprocess har Nordanstigs kommun nu fått ja till en anläggning för slamavvattning i Gnarp. Men miljöprövningsdelegationens krav är många.

Annons

Nordanstigs kommun får inte längre lämna slam på Ulvberget, Hudiksvall. Redan 2012 höll dåvarande renhållningschef Katarina Lindström samråd med berörda markägare i området Grttje, Gnarp, där kommunen ansett marken lämpar sig för att ta hand om slam från hushållen.

Därefter inleddes ansökningsförfarandet rörande anläggningen – som årligen skulle ta emot 5000 ton slam – och ansökningsprocessen har varit lång och skriftväxlingen omfattande. Först avslog miljöprövningsdelegationen, och även mark- och miljödomstolen, ansökan. Man ansåg att bästa möjliga teknik inte skulle användas i de planerade lagunerna. Katarina Lindström tog då upp en dialog med länsstyrelsen och ny, kompletterad ansökan, skrevs. I andra omgången poängterades att slamavvattning endast är en tillfällig lösning tills löst omhändertagandet på annat sätt. Alternativet till anläggningen är att frakta slam med bil till Forsbacka utanför Gävle , cirka 20 mil enkel väg.

Nu har miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Dalarna godkänt kommunens ansökan, och ingen har överklagat beslutet. Kommunens egen bedömning har tidigare varit att en anläggning tidigast kan tas i bruk 2018. Tillståndet som nu ges tillåter att slam tippas fram till sista december 2019. Därefter får anläggningen finnas kvar till och med år 2021.

Utifrån ovanstående kommer nu renhållningschef Anders Tellin att utreda om det blir en anläggning eller inte, vilket ska vara klarlagt om ungefär en månad. Om så blir fallet, sker sedvanligt upphandlingsförfarande och därefter inleds arbetet.

När anläggningens tillstånd går ut måste Nordanstig ha löst slamfrågan, och där finns flera alternativ. Ett är att bygga ut något av kommunens egna reningsverk. Ett annat är speciella avvattningsbilar.

– Vi för även en dialog med MittSverigeVatten AB, och det kan finnas möjlighet för oss att ansluta oss till deras reningsverk. Oavsett vilken lösning det blir så är anläggningen bara ett tillfälligt alternativ. Vi ska ha hittat lösningar på var vi kan göra av slammet inom några år, säger Anders Tellin, renhållningschef, som även påpekar att det inte kommer att handla om 5000 ton slam per år i framtiden.

– I och med att hushållen i Sörfjärden nu ansluts till det nya va-området, och reningsverket där, försvinner en stor del av den mängd slam vi hanterar nu.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons