Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt att ta taxi i Nordanstig

/
  • Barbro Blom och dottern Gunilla Schelin, Mellanfjärden tycker att taxipriserna är orimliga.

Att besöka frisören, fotvården, tandläkaren, läkare eller biblioteket kan bli en dyr historia. I alla fall om man bor på landet. Svårigheten att få tag i en taxi till rimligt pris är oacceptabel tycker Gunilla Schelin och Barbro Blom.

– Det är ett jätteproblem som de med bil inte tänker på. Som det är nu blir man isolerad, säger Gunilla Schelin.

Annons

450 kronor skulle det kosta för Barbro Blom att åka enkel resa från hemmet i Mellanfjärden till Bergsjö. 900 kronor skulle tiominutersresan till Harmånger kosta på helgen, då resan går via Hudik taxi.

– Det är skamligt att det kan kosta så mycket. Jag vill gärna hjälpa mamma med skjuts, men hinner inte alltid och hon vill också kunna vara självständig, säger Gunilla Schelin.

– Vi har inget stort kontaktnät här. Man drar sig för att ringa och besvära andra, säger Barbro Blom.

Färdtjänst är inte aktuellt då hon är för frisk.

– Mamma är inte ute efter något bidrag. Hon är frisk, sköter sig och jobbar till och med. Och hon kan gärna betala några hundralappar för att åka in till frissan, men som det är nu går det inte, säger Gunilla Schelin.

Barbro Blom flyttade tillbaka till hembyn Mellanfjärden för några år sedan för att komma närmre dottern Gunilla Schelin.

– Man kan ju tycka att vi är dumma som bosatt oss här, men för tio år sedan kunde man ringa taxi när som helst på dygnet. De senaste åren har det blivit svårare och svårare, säger Gunilla Schelin.

I Nordanstig arbetar i dag fem taxichaufförer dagtid, på helger och kvällar ingen.

– Det finns ingen lönsamhet eller marknad för privattaxi här. Det är sällan man får en privat körning och ska det gå runt är det kontinuitet som gäller, säger Ronnie Ohlsson, ordförande, Nordanstigs Taxi.

På uppdrag åt X-trafik kör de främst färdtjänstresor, skolskjutsar och sjukresor i kommunen. Men konkurrensen från andra företag, på grund av den kommunala upphandlingen, gör det tufft för Nordanstigs Taxi.

– Bilar från Gävle kan ta körningar här om de angett ett lägre pris. Många vill ha de samhällsbetalda körningarna och upphandlarna tittar bara på priset, enligt Ronnie Ohlsson.

Mer läsning

Annons