Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demensregister kan vara olagligt

Datainspektionen inleder en granskning av om registrering i vårdkvalitetsregister om demenssjukdom kan bryta mot patientdatalagen.

Annons

Uppgifter i vårdkvalitetsregister om sjukdomar som gör människor varaktigt beslutsoförmögna kan vara olagliga om personer förs in utan att kunna ge sitt samtycke. Det påpekar Datainspektionen som nu inleder en granskning av kvalitetsregistret Senior Alert i tre kommuner.

– Vi har fått uppgifter om att det inte sköts på rätt sätt överallt, säger Victoria Söderqvist, jurist på Datainspektionen.

På Bergsjö hälsocentral var man tidigt ute med att delta i ett register över demensvård.

Anders Wimo är demensforskare och läkare på Bergsjö hälsocentral. I regel är det inget problem för personer med demenssjukdom enligt Anders Wimo.

I Gävleborgs län används SveDem-registret av Bergsjö hälsocentral, Ljusdals demensutredningsenhet samt av geriatriken i Gävle. Tanken är att fler primärvårdsmottagningar ska använda registret, enligt Anders Wimo.

Det krävs idag ingen underskrift för att skrivas in i vårdens kvalitetsregister, vilket däremot ofta krävs när sjukdomsdata ska användas i forskning.

Mer läsning

Annons