Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn rev sönder bikupa

/
  • – Drottningen har nog klämts ihjäl, så det här bisamhället går nog inte att rädda, befarar Lennart Berg.
  • I flera av frigolitstyckena finns avtryck av nalletänder.

Biodlaren Lennart Berg har lånat ut ett par kupor till vänner som vill få pollineringshjälp. Natten till onsdagen upptäckte en björn den ena kupan.

Annons

– Titta, här ser man tänderna, de stora hörntänderna, säger Lennart Berg, och håller upp ett fyrkantigt frigolitstycke, som tidigare satt i en bikupa.

– Det fanns inte någon honung i kupan, men socker - och så en massa bilarver.

Det är Lennart, som själv bor i Älvsund där han har ett 10-tal bisamhällen, som äger bikupan som stått i Fagernäs, hos en bekant.

– Han ville låna den, för att få växterna pollinerade, säger Lennart, som även lånat ut en kupa till en bekant med örtagård.

– Jag fick ett telefonsamtal på morgonen. "Bikupan har stälpt" sa min kompis, och jag åkte hit. Men, inte hade den stjälpt - den var omkullriven!

Viltspåraren som inspekterade skadorna på onsdagen jobbar åt länsstyrelsen, som kan betala ut ersättning för den här typen av viltskador. Lennart har inte råkat ut för något liknande tidigare.

– Nej, aldrig. På länsstyrelsen sa de att om björnen kommer tillbaka ska vi kontakta dem, så kan de komma med hundar och försöka skrämma bort den. Hjälper inte det så får den skjutas.

Mer läsning

Annons