Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berith Danielsson kartlägger kommunens äldrevård

/
  • 54  - åriga Bergsjöbon Berith Danielsson har ett varierat yrkesliv bakom sig. Innan hon började i äldrevården jobbade hon på kartongtillverkaren Strömsbruk, på Hudiksvalls sparbank och på Hassela Sportcenter. Hon var en period fackordförande i Pappers.

Hur vill Nordanstigsborna att omvårdnaden av de äldre ska se ut i framtiden?
Frågan ska enhetschef Berith Danielsson, ta fram ett adekvat svar på.
Hon leder projektet "Bo bra på äldre dar".

Annons

Nordanstigs kommun står inför ett vägskäl i äldreomsorgen. Upplägget med fyra traditionella särskilda boenden, ett specialiserat korttidsboende och yttre hemtjänst har legat fast i flera år. Samtidigt ställer ökad efterfrågan på demensvård, avlastningsinsatser, omhändertagande av medicinskt färdigbehandlade multisjuka och vård i livets slutskede nya krav på kommunen. Anpassning och förändrad inriktning blir nödvändig.

Berith Danielsson kartlägger efter att ha lyssnat av medborgarnas önskemål.

– Vi genomför en enkätundersökning på bred front, berättar hon och tillägger:

– Parallellt med skrivbordsarbetet åker jag ut i verkligheten. Träffar både brukare ute på våra boenden och de som har hjälp i hemma i bostaden. Talar med anhöriga och pensionärsföreningar.

Fram till mitten av 1990 -talet fanns specifika demensboenden både i Bergsjö, Harmånger och Hassela. Idag väljer kommunen att breddutbilda all personal i demensvård.

Analysen kan peka behovet att återinföra inriktningsboenden. Ingen blir heligt.

Det blir Ulla-Karin Larsson, biståndshandläggare, som tar vid som chef för Nordanstigs näst största äldreboende Sörgåerden

Mer läsning

Annons