Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjötomten flyttar till Älgered

/
  • Gårdstomten är vän med alla djuren. Bergsjötomten kommer att bli en välkommen gäst i stallet.

Paret Bäckmans affärsidé var att återskapa en gammaldags lantgård och öppna den för besökare. I dagarna får Lars Daniels sin egen gårdstomte när Bergsjötomten slår ner sina bopålar.

Annons

Våren 2009 köptes den fallfärdiga hälsingegården i norra kanten av Älgered. Då bodde paret i hus nere i byn och var hemmastadda i Älgered.

– Ingenting hade underhållits eller förbättrats de senaste femtio åren. På Lars Daniels hade tiden stått helt still. De sista åren var det helt tomt i stallen, beskriver Karl-Gunnar Bäckman.

Efter ett hektiskt år fyllt av renoveringar och utbyggnader skedde en försiktig start av besöksmålet sommaren 2010. Kaféet i gammelhuset öppnades och efterhand fylldes gården med husdjur. Fjällkor, grisar, getter och fårtackor bildade stommen. Allmänheten fick komma nära en småskalig levande lantgård.

– Dagens unga generation har sett tigrar och lejon i Kolmården men aldrig satt sin fot på en svensk bondgård. Där kan vi bidra med att fylla en lucka, resonerar Karl-Gunnar Bäckman.

Turistsommaren 2011 mötte besökarna flera nya grepp från de kreativa ägarna. En bagarstuga, en gårdsbutik och tre övernattningsstugor hade tillförts utbudet.

Trots en inflation av julmarknader i norra Hälsingland i december vågade familjen på Lars Daniels satsa på en gammaldags bondgårdsvariant.

– Gensvaret var enormt. Över 500 besökare. Superlativen haglade, upplyser oss Anna-Lena Roos Bäckman.

Möjligen var det också signalen för Bergsjötomten att bryta upp från Bålleberget och flytta sin utgångsbas till norra kanten av socknen.

– En gammal lade nere på täkten rustas upp och blir min nya hemvist, berättar Bergsjötomten som tillsammans med ett gäng inbjuda kolleger från gillet blir medelpunkt på söndagens julgransplundring i gammal hederlig stil på Lars Daniels.

Mer läsning

Annons