Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjödagen utan arrangör

/

I femton år har Lions Club genomfört Bergsjödagen.

Nu orkar de inte längre. Stiger av och lämnar fältet fritt för en efterträdare.

– Kopiöst med ideellt arbete men inte många slantar över till vår egentliga hjälpverksamhet, sammanfattar Tord Amré.

Annons

– Vi aviserar vårt beslut så här lång i förväg för att det ska finnas tid att hitta efterträdare, förklarar nuvarande presidenten Jan Eriksson.

Lions i Bergsjö har idag 27 medlemmar varav knappt hälften måste räknas som passiva. Likt föreningslivet i övrigt så grånar den aktiva besättningen.

De tre talesmännen påpekar att Bergsjöborna blivit vana vid att arrangemanget återkommer varje år. Då är det lätt att inbilla sig att det rullar på av sig självt . Ett självspelande piano är det dock minst av allt utan istället en massiv ansträngning för en liten förening.

Bergsjödagen första lördagen i augusti är nu en institution och en årlig återvändardag. Men Lions lade inte grundstenen.

– Företagarföreningen med Eric Jernberg som drivande drog igång 1988 och fortsatte till 1996. Därefter körde de, Bergsjö IF och vi ihop under två år innan vi tog över helt 1998, berättar Stig Lindqvist.

Marknaden 2012 blev alltså den sista som Lions administrerade. Den lockade rekordpublik. Ett sextiotal utställare och försäljare hyrde en plats. Tyvärr fanns ett antal som åkte snålskjuts och inte betalade för sig. Det ger Lions en liten bitter eftersmak.

De senaste åren har utbudet breddats. Fler inslag på Bergsjödagen har förhindrat stagnation bedömer Stig Lindqvist.

Föreningen Nordanmusik står bakom musikfesten Nordanstigskalaset i parken på lördagskvällen . Bergsjö/Hassela Alpina sköter gatustafetten Råsjöloppet och Bergsjö IF fotbollsmatchen mellan gårdagens lirare och dagens.

Det tunga organisationsoket har dock legat kvar på det tappra Lionsgänget. Nettointäkterna har använts till ett lokalt ledarstipendium.

– Det är sällsynt att vi fått någon uppmuntran. Företagarna i byn har, med några undantag, varit njugga sponsorer och kommunens engagemang har känts obefintligt, konstaterar Stig Lindqvist.

Nu är det upp till andra att stiga in och rädda kvar sommarens höjdare i Bergsjö.

Mer läsning

Annons