Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backenelevernas betyg bättre

/
  • Att få föräldrar mer aktiva kan öka måluppfyllelsen, liksom att sätta in resurser tidigt, anser Eva Fors.

Under Backens sista år var lärartätheten hög - och fler elever nådde målen. Men trots detta kan inte lärartätheten ökas i Nordanstig. I alla fall inte med nuvarande budgetramar.

Annons

Läsåret 2010 - 2011 hade Bergsjö Centralskola sju lärare per 100 elever, Backen tio per 100. Att detta bidragit till bättre resultat hos eleverna är tämligen klart, skriver verksamhetschef utbildning, kultur och fritid, Eva Fors i sin analys av utbildnings- och kulturnämndens bokslut.

Där ger nämnden sig själva rött ljus för att man inte nått upp till målen när det gäller antalet elever med godkända betyg. Och lärartätheten spelar stor roll.

– Det är vad jag förklarat för nämnden och för kommunstyrelsens arbetsutskott. Men det finns fler orsaker, som sammansättningen av elever. Att Bergsjö hade fler elever som haft sämre resultat i sina tidigare kommuner bidrog, påpekar Eva Fors.

I din analys står att låg lärartäthet gör att sjukfrånvaro - och sjuknärvaro - ökar bland personal i Bergsjö, då blir det ju ännu sämre?

– Har vi färre elever än föregående läsår måste vi dra ner motsvarande. När man minskar bemanningen, lärare och kringresurser ska färre göra samma jobb som fler gjorde tidigare. Även staten har ökat kraven - främst dokumentationen. Vi måste hitta individuella lösningar utifrån varje anställd och se över arbetsuppgifter var och en har.

Dokumentation och uppföljning, individuella åtgärdsplaner i samråd med föräldrar är också viktigt för att målen ska nås.

– Det märks tydliga skillnader i alla undersökningar när föräldrar tar aktivt del av barnens skolarbete.

Det finns möjlighet till ett tionde skolår, för att läsa ikapp, men Eva Fors och förvaltningen i Nordanstig har annars valt att lägga mer resurser i förskolan, med fler vuxna per barn än högre upp i klasserna.

Mer läsning

Annons