Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apatisk flicka utvisningshotad igen

/
  • Khachatour och Siranoushe Mouradyan vakar över sin apatiska dotter Susan Mouradyan.

Livet rasade förra gången familjen Mouradyan fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Äldsta dottern blev okontaktbar och nu, efter ett nytt utvisningsbeslut, har situationen blivit värre.

Annons

Nerbäddad i en säng ligger trettonåriga Susan Mouradyan och sover. Efter hennes förra utvisningsbeslut i maj slutade hon äta och dricka och blev okontaktbar. Hon gick in i ett apatiskt tillstånd och matas med en sond genom näsan. Sedan dess har tillståndet bara blivit värre, säger hennes pappa Khachatour Mouradyan.

– Tidigare öppnade hon ögonen lite, men nu sover hon djupt 24 timmar om dygnet. Vi är rädda att hon aldrig vaknar, säger han.

Småsyskonen målar teckningar varje dag till sin sovande storasyster och Khachatour Mouradyan har tagit jobb som modersmålslärare i Sundsvall.

– Jag jobbar för att hon ska känna att det är ett normalt liv runtom henne. Men för mig är det jättetungt, säger han.

Tills för tre år sedan bodde och arbetade föräldrarna Khachatour och Siranoushe Mouradyan som språklärare i Armenien. Men de var också aktiva i oppositionspartiet Armeniska nationella rörelsen och hotades och misshandlades för det. När deras hus brändes ned 2009 flydde de till Ryssland där de hade släkt.

I Ryssland kunde familjen dock inte stanna kvar och, under sin flykt till Sverige sommaren 2010, kom de i från äldsta dottern Susan Mouradyan, som blev kvar i Ryssland tillsammans med släktingar, utan att föräldrarna visste var. Först ett år senare fick de kontakt igen, och i november 2011 kunde familjen samlas i Strömsbruk.

I det tillstånd Susan Mouradyan befinner sig nu krävs mycket hjälpmedel, något som de inte kommer kunna få tillgång till i Armenien.

I utvisningsbeslutet skriver migrationsdomstolen bland annat att situationen inte är livshotande, att misshandeln och hoten var "kriminella handlingar utförda av enskilda personer" och borde ha polisanmälts. Att ingen i familjen heller hade särskilda positioner i partiet bidrog även till beslutet. Dotterns apatiska tillstånd är inte specifikt kommenterat.

Familjen tänker överklaga avslaget.

– Vi vill leva och inte förlora det sista hoppet. Vi har inget att vända tillbaka till i Armenien, säger Khachatour Mouradyan.

Mer läsning

Annons